24.2.20

De Mont Faron beklimmen per racefiets (5,5 km - 9%)Le Mont Faron kaartje beklimmen per racefiets
De Mont Faron blijft harken tot aan de top (klik voor groter)
De beklimming van de Mont Faron start vanuit de havenstad Toulon in het zuiden van Frankrijk.

De col is prachtig met een schitterend uitzicht op de bosrijke omgeving, zee en stad. Het stijgingspercentage, het vooral op het einde zeer smalle weggetje zonder vangrail langs afgronden maken de Mont Faron zeer speciaal.

Wie een bezoekje brengt aan Toulon, de Franse havenstad tussen Marseille en Saint-Tropez, kan eigenlijk niet om de Mont Faron heen.

Deze 584 meter hoge berg ligt pal achter de stad en biedt een prachtig uitzicht op zee en het grootste deel van de stad. Speciaal voor toeristen is er een kabelbaan die je naar de top voert.

Col du Mont Faron in Frankrijk
De Mont Faron is puur genieten!
Uiteraard kan de Mont Faron ook per fiets worden bedwongen. De klim is kort en pittig maar zeer fraai. Gelukkig is het eenrichtingsverkeer naar boven, wat noodzakelijk is vanwege de smalle wegen en toch wel behoorlijke afgronden naast de weg. Het passeren van auto's tijdens de beklimming gaat maar net aan, maar gelukkig is er behalve fietsers en hardlopers weinig verkeer.MONT FARON (508 meter)

Start: Toulon
Lengte: 5,5 km
Hoogteverschil: 487 meter
Gem. stijgingspercentage: 9%
Max. stijgingspercentage: 11,5%
Categorie/moeilijksheidsgraad: MOEILIJK

De Mont Faron is een echte kuitenbijter die bovendien niet is weggelegd voor mensen met hoogtevrees.
Profiel hoogtemeters Mont Faron vanuit Toulon
De Mont Faron blijft continu zeer pittig (KLIK VOOR GROTER)
Het begin van de klim vanuit Toulon gaat nog over gewone bredere wegen. Eerst wordt een smal tunneltje gepasseerd, volgen nog een paar stoplichten en dan gaat het gelijk al pittig omhoog met een eerste stuk van 8,5% gemiddeld.

Al snel passeer je het station van de kabelbaan, die jaarlijks vele duizenden toeristen naar de top voert. Bij slechte omstandigheden, in Toulon vaak een te harde wind vanuit de verkeerde richting, blijft de kabelbaan dicht. In de praktijk gebeurt dat zeer regelmatig, ook op voor het oog heerlijke zonovergoten dagen. Dan is de fiets of lopend naar boven het enige alternatief.

Na het passeren van de kabelbaan volgt nog een stuk door de 'bewoonde' wereld met veel geparkeerde auto's aan beide kanten van de straat tussen de huizen door. Hier zie je al wel het prachtige uitzicht op de haven, zee en stad Toulon. Dat uitzicht zal steeds mooier worden!

LEES OOK: Beklimming Col des Ares | 3,9% - 8,4 km

Na een makkelijker stukje van iets meer dan 7% gemiddeld tussen de huizen en auto's begint al snel het lastigste stuk van de Mont Faron met een uitschieter van ruim 11% stijging. Vanaf hier is het continu minimaal 9% stijging en zijn er geen herstelstukken meer.

De weg wordt hier ook een stuk smaller waarbij er voor het weinige (auto)verkeer naar de top geen mogelijkheid is om te passeren. Auto's die fietsers willen passeren moeten zeer voorzichtig zijn want veel ruimte is er niet. Voor wielrenners met hoogtevrees is dit soms even billenknijpen, want tussen de auto en fiets zit slechts enkele tientallen centimeters en aan de andere kant de afgrond.

Beklimming Mont Faron Toulon
Het uitzicht tijdens de beklimming van de Mont Faron is fantastisch
Afzettingen zijn er nauwelijks en alleen in de gevaarlijkste bochten waar geen bomen naast de weg staan zie je af en toe een vangrail. Groot pluspunt is natuurlijk wel het fantastische uitzicht op de omgeving dat tot aan de top te bewonderen valt.


Het laatste stukje is een rechte lijn omhoog tot aan het aankomstpunt van de kabelbaan dat tevens een restaurant bevat. Ook hier is weer een zeer mooi uitzichtspunt over Toulon. Wie nog wat verder rijdt komt na 600 meter nog een mooi terras tegen bij het tweede restaurant. Deze plek is rustiger dan bij de kabelbaan. Wie nog wat verder fietst komt tijdens de afdaling al snel de bekende dierentuin boven op de Mont Faron tegen.

Mont Faron beklimming Frankrijk
De Mont Faron ligt in het uiterste zuiden van Frankrijk (klik voor grote kaart)
De afdaling voert over een zeer fraaie weg terug naar Toulon. Hier tref je nog meer haarspeldbochten en vooral ook veel meer begroeiing. Wel is het uitzicht op de zee en de stad voor een groot deel verborgen achter de vele naaldbomen.

Een nabij gelegen klim is de ook zeer mooie (uitzicht!) Col d'Espigoulier die vlakbij Marseille ligt.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl