9.10.17

Top-5 beklimmingen per racefiets in Centraal Massiefcols racefiets Centraal Massief Frankrijk
Ook het Centraal Massief kent steile beklimmingen
Wat zijn de zwaarste en mooiste cols om met de racefiets op te rijden in het Centraal Massief ?

Bekijk onze top-5 van beklimmingen in het prachtige groene gebied in het midden van Frankrijk.

Het Centraal Massief ligt relatief afgelegen ten opzichte van de bekendere fietsgebieden in de Alpen, Vogezen en Pyreneeën.

Toch biedt dit schitterende en zeer rustige gebied in het midden van Frankrijk veel moois voor wielrenners. We zetten onze top-5 van mooiste cols in het Massif Central op een rijtje.TOP-5 COLS CENTRAAL MASSIEF
  1. Col de la Luzette (lengte 16,5 km - 6,7% stijging gemiddeld)
  2. Puy-de-Dôme (lengte 11 km - 8,6% stijging gemiddeld)
  3. Col de L'Oeillon (lengte 19 km - 5,5% stijging gemiddeld)
  4. Col du Béal (lengte 13,5 km - 6,6% stijging gemiddeld)
  5. Col du Minier (lengte 22,5 km - 4,6% stijging gemiddeld)

elf van de zwaarste beklimmingen in Europa. Daaronder bevinden zich vier Franse cols: De Mont Ventoux, de Galibier, Alpe d'Huez en de Lacets de Montvernier.
Deze fraaie beklimmingen in het Massief Centraal worden stuk voor stuk gekenmerkt door de prachtige groene omgeving en rust. Alleen de wat meer bekende Puy-de-Dôme kan wat drukker zijn, maar dan vooral in het hoogseizoen.

Zowel qua lengte als stijgingspercentage heeft het Centraal Massief voor iedereen wel wat te bieden. Een klim die onze top-5 net niet haalde, maar zeker de moeite waard is, is die van de Peyra-Taillade.

De beklimmingen per fiets in het Centraal Massief (KLIK VOOR DETAILKAART)
De Col de Peyra-Taillade (9 kilometer aan 6,6% gemiddeld) werd in 2017 voor het eerst opgenomen in het etappeschema van de Tour de France. Deze klim is zeer goed te doen qua stijgingspercentage en wordt gekenmerkt door één enorme uitschieter halverwege met een maximum van bijna 14% gemiddeld over ongeveer een lengte van één kilometer.

MOEILIJKHEIDSGRAAD BEKLIMMINGEN CENTRAAL MASSIEF
Van de vijf hierboven genoemde cols behoren alleen de Puy-de-Dôme en de Col de la Luzette tot de categorie 'zeer moeilijk'. De Luzette kent een zeer zwaar slotstuk en is gemiddeld bijna 7% over 16,5 km.

De Puy-de-Dôme is qua lengte weliswaar wat korter maar is juist gemiddeld weer een stuk steiler met 8,6%. Van de hierboven besproken cols in het Central Massif is de Col du Minier relatief gezien het makkelijkst, ondanks de lengte van maar liefst 22,5 kilometer.


Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl