25.5.14

Fietsvakantie in de VogezenHet Vogezengebied behoort tot de mooiste fietsgebieden in Frankrijk.

Behalve de bekende beklimmingen zijn er vooral ook enorm veel minder bekende cols in deze schitterende omgeving.

Zojuist keerden wij terug van een weekje fietsen in de Vogezen. Op deze website schreven wij eerder al over de meest bekende cols in de Vogezen zoals de Ballon de Servance, Faucille, Planches des Belles Filles en natuurlijk de Ballon d'Alsace.Toch zijn er behalve deze kuitenbijters nog veel meer, vaak kleinere beklimmingen. Een leuk voorbeeld daarvan is de Col du Petit Ballon, met zo'n 11 km en flink wat stukken van 10% of meer een bijzonder zware klim.

Het leuke van het Vogezen gebied is de schitterende groene omgeving. Qua weer is het altijd afwachten, aangezien zon en buien elkaar zeer snel kunnen afwisselen.

Een goede tip is vooral ook om altijd goed gekleed te vertrekken. Wij ondervonden dat zelf toen we op een zonnig moment in korte broek vertrokken en bovenop de cols geconfronteerd werden met temperaturen net boven het vriespunt, en dat halverwege mei.

Kijk er ook niet verbaasd van op als het sneeuwt, zelfs in mei of juni. De Vogezen cols liggen al snel boven de 1000 meter met uitschieters tot ongeveer 1300 meter waar nog best wat sneeuw kan vallen.

De nachten in de Vogezen kunnen ook erg koud zijn, vooral voor de fietsers die op hoogte verblijven. Wij sliepen op een berg op ruim 700 meter hoogte en s nachts waren de dekens niet aan te slepen.

Het schitterende groene heuvellandschap van de Vogezen
Het weer kan ook erg verraderlijk zijn met continu veranderende windrichtingen. Een dreigende regenbui kan zodoende binnen een uur omslaan in een felle zon. Houdt hier ook rekening mee met het fietsen. Een regenjasje is erg nuttig, zeker ook voor de vaak koude afdalingen.

Voor wie net in de Vogezen is aangekomen is de Col de la Schlucht een prima opwarmer. Wij beklommen op de eerste dag de Schlucht vanuit Munster. Deze beklimming is 18 kilometer lang met gemiddeld 4,2% stijging.

Het mooie van de col is de zeer regelmatige stijging waardoor de klim op één versnelling gereden kan worden. Onderweg is er een schitterend uitzicht en bieden de bomen en bossen langs de route voldoende schaduw.

Enig minpuntje is de drukte, behalve auto's vooral door de vele motoren die vaak met enorme snelheid de berg op knallen. De Schlucht vormt een belangrijke verbindingsweg in het Vogezengebied met een flinke verkeersdrukte als gevolg.Overigens kom je in het hele gebied motorrijders tegen, soms met vele tientallen achter elkaar, wat niet alleen storend is maar soms ook gevaarlijk.

Wie meer rust zoekt kan dan ook beter kiezen voor de kleinere en minder bekende beklimmingen zoals de Petit Ballon. Later volgt een uitgebreid verslag van onder meer de Schlucht en Petit Ballon.


Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl