De Col de la Loze is het 'dak van de Tour' in 2023 |
Andere bekende voorbeelden uit eerdere edities van de Tour zijn onder meer de Col du Galibier, de Mont Ventoux en de Tourmalet.
Het "dak van de Tour de France" verwijst naar de hoogste beklimming van elke editie van de Tour de France, meestal een bergpas of een bergtop.
Voorbeelden van de voorbije edities zijn onder andere de Col du Galibier, de Mont Ventoux en de Tourmalet.
- Col du Galibier
Gelegen in de Franse Alpen, op een hoogte van 2.642 meter. Het is een van de meest iconische beklimmingen en werd regelmatig opgenomen in de Tour de France, zoals in 2011 en 2017.
- Mont Ventoux
Een legendarische berg in de Provence, Frankrijk, met een hoogte van 1.912 meter. De beklimming van de Mont Ventoux is berucht vanwege zijn steilheid en winderige omstandigheden. Het maakte deel uit van de Tour de France in verschillende edities, waaronder 2013 en 2016.
- Col du Tourmalet
Gelegen in de Pyreneeën, op een hoogte van 2.115 meter, is de Col du Tourmalet een van de meest beroemde beklimmingen in de geschiedenis van de Tour de France. Het is meerdere keren opgenomen in de Tour de France, zoals in 2010 en 2019.
Het toeval wil dat de Tourmalet ook in de editie van 2023 van de Tour de France zit. Echter volgt later nog de beklimming van de col de la Loze, een enorme klim in etappe 17 van Saint-Gervais Mont Blanc naar Courchevel. Deze etappe is 165,7 kilometer lang en kent als spektakelstuk de laatste beklimming van de dag over de Col de la Loze.
De laatste kilometers van de Col de la Loze zijn het zwaarst (klik voor groter profiel; bron www.letour.fr) |
De beklimming van de Col de la Loze is 28,1 kilometer lang met een gemiddelde stijging van 6%. Vooral de laatste kilometers zijn loodzwaar met de beruchte 'zwarte' stroken met een maximale stijging van 24%. De Col de la Loze is een indrukwekkende bergpas gelegen in de Franse Alpen, in de regio Rhône-Alpes. Het staat bekend als een uitdagende klim en wordt vaak beschouwd als een van de meest veeleisende beklimmingen in de regio. Naarmate je hoger komt, worden de bochten scherper en de hellingen steiler. Het meest opvallende kenmerk van de beklimming van de Col de la Loze is echter de laatste 6 kilometer van de route. Dit gedeelte is pas recentelijk geopend en is speciaal ontworpen voor fietsers, zonder verkeer van auto's.
Deze laatste 6 kilometer zijn een technisch hoogstandje, waarbij de weg zich slingert door het berglandschap met een gemiddelde stijgingsgraad van 10%. De weg is smal en bochtig, met adembenemende uitzichten op de omliggende bergen. Naarmate je hoger komt, kunnen de weersomstandigheden snel veranderen, met mogelijk sterke wind en koude temperaturen, zelfs in de zomer.
De beklimming van de Col de la Loze is een ware test van kracht en doorzettingsvermogen voor fietsers. Het vereist een goede conditie en ervaring in bergbeklimmen. Maar de beloning is de moeite waard: op de top word je getrakteerd op een spectaculair panoramisch uitzicht over de Alpen, met besneeuwde bergtoppen en groene valleien. Een tip voor wie naar de tour de France van 2023 wil en de Col de la Loze op wil is om gebruik te maken van de skiliften in verschillende dorpen in de regio die speciaal open gaan om bovenop de berg te komen. Onder meer vanuit Brides-les-Bains, Courchevel en Méribel gaan de liften speciaal open voor de Tour. Let wel op; de laatste gondels vertrekken om 17:30. De Tour karavaan zal rond 15:00 passeren maar gaat niet helemaal tot de top van de Col de la Loze, waar alleen de kleinere voertuigen zullen passeren. De renners komen dan tussen 16:00 en 17:00 over de Col de la Loze, althans, op basis van de verwachte tijds- en snelheidsschema's.
Al met al is de beklimming van de Col de la Loze een uitdagende en prachtige ervaring voor fietsliefhebbers. Het is een kans om jezelf te testen en te genieten van de majestueuze schoonheid van de Franse Alpen. Zowel Galibier, Mont Ventoux, Col de la Loze en Tourmalet behoren tot de meest extreme beklimmingen in de Tour de France.