25.9.11

Beklimming Ballon d'Alsace | 6,6% - 9,6 kmDe bekende Vogezen-col Ballon d'Alsace is de oudste beklimming in de geschiedenis van de Tour de France.

De relatief korte klim is populair bij wielertoeristen vanwege het regelmatige stijgingspercentage die de klim relatief gemakkelijk maakt.

In 1905 werd de Ballon d'Alsace als allereerste echte beklimming ooit verreden tijdens de Tour de France. In de Tourgeschiedenis komt de Ballon d'Alsace meerdere malen terug met zeer mooie namen op de erelijst.

Vier keer diende de top van de Ballon als aankomstplaats tijdens de Tour de France met als winnaars Aimar, Merckx, Thévenet en Villemiane in de jaren 1967, 1969, 1972 en 1979.

Beklimming ballon d'alsace vogezen
De Col du Ballon d'Alsace kent een zeer geleidelijk (klik voor groter profiel)
COL DU BALLON D'ALSACE (1178 m)
Start: St-Maurice-sur-Moselle
Lengte: 9,6 km
Hoogteverschil: 630 meter
Gem. stijgingspercentage: 6,6%
Max. stijgingspercentage: 8%
Categorie/moeilijksheidsgraad: GEMIDDELD (Categorie 2)

Voor wielertoeristen zijn er meerdere mogelijkheden om de Ballon d'Alsace in competitieverband te beklimmen (zie onderaan bij tourtochten).

BEKLIMMING BALLON D'ALSACE
De meest bekende kant om de Ballon d'Alsace te beklimmen is via de noordkant, met vertrek vanuit St-Maurice-sur-Moselle op een hoogte van 550 meter.


View Fietsvakantie Frankrijk in a larger map

De gehele klim is het stijgingspercentage tussen 6% en 7,5%, met uitzondering van de eerste en laatste kilometer, die met 4% stijging nog het makkelijkst zijn. Het wegdek is in prima staat en onderweg wordt gefietst door een prachtige bosrijke omgeving. Wie vroeg in het jaar de klim rijdt maakt kans op een besneeuwde Ballon.

Ook vanaf de zuidkant kan de Ballon d'Alsace beklommen worden via het dorpje Giromagny op 480 meter hoogte. Deze klim is langer maar ook makkelijker met een gemiddeld lager stijgingspercentage. Het zwaarste stuk tussen kilometer 4 en 6 is het stijgingspercentage 7%. Ook is er nog een oostkant, die volgens velen de mooiste kant van de Ballon d'Alsace is, en ongeveer 2 kilometer na het dorpje Sewen begint op een hoogte van 510 meter. Met een hoogteverschil van 670 meter over 11,2 km is deze kant van de beklimming koploper.

Vanaf de top van de Ballon d'Alsace is er een schitterend uitzicht over de vallée de la Moselle, ofwel de maasvallei, het zwarte woud en het juramassief.

FIETSVAKANTIE FRANKRIJK MET BEKLIMMING BALLON D'ALSACE
Verschillende reisorganisaties bieden fietsvakanties aan in de omgeving van de Ballon, waaronder Cycletours en Eigen-Wijze fietsvakanties. Ook kunt u natuurlijk zelf naar de Vogezen afreizen en ter plaatse een hotel boeken. Een van de mogelijkheden daarbij is te verblijven in de sportherberg Le Gros Chêne van de Nederlanders Anita en Michel. Vanuit de herberg, die plaats biedt aan ruim 20 personen, kunt u alle bekende Vogezencols beklimmen en zijn er bovendien vele schitterende mountainbikeroutes die verreden kunnen worden. Meer informatie via www.sportherberg.com.

TOERTOCHTEN/CYCLOSPORTIEVEN BALLON D'ALSACE
Een tweetal jaarlijks terugkerende evenementen vinden plaats op of rondom de Ballon d'Alsace. Allereerst is er de cyclosportief Les 3 Ballons, een tourtocht waarbij behalve de Ballon d'Alsace ook de bekende Grand Ballon en Ballon de Servance worden beklommen. Deze tocht wordt georganiseerd door Top Club.

Ook is er jaarlijks de zogenaamde BCMF Vosgien, georganiseerd door FFCT. In 2011 wordt er voor het eerst een nieuw parcours verreden, met uiteraard de Ballon d'Alsace in het schema.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl