25.1.11

Beklimming Mont Ventoux | 7,2% - 22,5 kmTop Mont Ventoux FrankrijkDe Mont Ventoux is een opvallende verschijning midden in de Provence in het zuiden van Frankrijk.

De enorme berg van 1909 meter hoog is vanuit ver in de omgeving te zien en de beklimming per fiets staat bekend als loodzwaar vanwege de zware weersomstandigheden en uiteraard de lengte van 22,5 km.

De bekendste kant om de Mont Ventoux te beklimmen is de zuidkant. Hierbij wordt er vertrokken vanuit het dorpje Bédoin aan de voet van de Ventoux.

Na een rustige aanloop volgen er geleidelijk pittige stukken met een maximaal stijgingspercentage van 11%.

Vooral in de zomer kan het erg warm zijn, iets wat in de tourgeschiedenis vele malen gepaard ging met zuurstoftekort en zelfs een overlijden (Tom Simpson in '67, vlak onder de top staat een monument). Na een aanloop door de bossen volgt een lang stuk over 'de kale berg', waarbij ook de mistralwinden de klim een flink stuk zwaarder kunnen maken.

Mont Ventoux profiel
De  Mont Ventoux vanaf Bédoin (klik voor grotere afbeelding)

MONT VENTOUX (1909 m)

Start: Bédoin (beklimming zuidkant)
Lengte: 22,5 km
Hoogteverschil: 1610 meter
Gem. stijgingspercentage: 7,16%
Max. stijgingspercentage: 15%
Categorie/moeilijkheidsgraad: ZEER MOEILIJK

De beklimming vanaf de noordkant is 21,2 km lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,4% en een maximum van 10,5%. De wegen zijn hier een stuk breder en onderweg is het (auto) verkeer aanmerkelijk drukker.

De Mont Ventoux is één van de meest bekende beklimmingen uit de Tour de France en wordt de laatste jaren weer regelmatig opgenomen in het parcours.

Bekende winnaars op de Mont Ventoux waren Marco Pantani (2000), Eddy Mercx (1970), Jan Janssen (1967), Raymond Poulidor (1965), Louison Bobet (1955), Charly Gaul (1958) en Jean Robic (1952).

BEKLIMMING MONT VENTOUX
Zoals gezegd kan de Mont Ventoux vanaf twee kanten beklommen worden: Bédoin en Malaucène. De eerstgenoemde is het meest bekend.

De klim vanaf de zuidkant begint heel geleidelijk, en voert eerst over vals plat langs wat kleine dorpjes een wijngaarden. Heel geleidelijk wordt de beklimming steiler met een stijgingspercentage tot 6%.

Vanaf kilometer 7 gaat het pas echt flink omhoog met percentages van 9-11%, let wel onafgebroken! Wel voert dit gedeelte van de klim nog door een bosrijke omgeving en is er dus nog genoeg schaduw.


Fietsvakantie Frankrijk weergeven op een grotere kaart

Met name in de zomer kan het bloedheet zijn en zijn vooral de vele vliegen zeer irritant als je bezweet op de fiets zit. Nadat de bomengrens verlaten wordt kom je al snel langs het bekende Chalet Reynard, gelegen op 1420 meter hoogte. Vanaf dit restaurant is het nog zo'n 7,5 km tot de top van de Mont Ventoux.

Mont Ventoux stijging kaartje
Het laatste stukje van de Mont Ventoux is ook weer loodzwaar (klik voor grotere foto)
Het venijn zit in de staart van de beklimming met stukken van 9-10% in de laatste paar kilometer. Vaak waait het hard vanaf Chalet Reynard, wat het slot extra zwaar maakt. Bekijk hier de plattegrond van Frankrijk met alle beklimmingen.

TOERTOCHTEN/CYCLOSPORTIEVEN
Elk jaar wordt La Ventoux georganiseerd. Deze toertocht gaat over de Mont Ventoux en kan gereden worden over de afstanden 170 km, 102 km of 75 km. Doorgaans wordt deze cyclosportief verreden op 5 juni. Meer informatie via www.sportcommunication.info.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl