17.8.20

Beklimming Col d'Ornon per racefiets | 3,9% - 14,4 kmBeklimming Col d'Ornon per racefiets
De Col d'Ornon is prima te doen (klik voor grotere versie)
De Col d'Ornon is één van de meeste bekende beklimmingen in de buurt van Alpe d'Huez (buitencategorie).

Vaak wordt deze klim van tweede categorie dan ook gebruikt als opwarmer voor het echte werk.

De Col d'Ornon in de Alpen ligt op een steenworp van Le Bourg d'Oisans, het bekende dorp aan de voet van Alpe d'Huez.

Veel wielrenners die aankomen voor een fietsvakantie of de Marmotte gebruiken hun eerste fietsdag om in te rijden met de Ornon als perfecte opwarmer.

Ook de Tour de France doet regelmatig de Ornon aan, net als in 2017 tijdens de 17e etappe. Ook hier is de Col d'Ornon (tweede categorie) de relatief makkelijke beklimming in een zware etappe die verder gaat over de Croix de Fer (buitencategorie) en de Galibier (buitencategorie).

De Ornon werd voor het eerst tijdens de Tour de France beklommen in 1966. In totaal is de beklimming 14,4 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van 3,9%. In 2017 zal de Tour de France de Col d'Ornon oprijden vanaf de zuidkant met vertrek in Entraigues.

COL D'ORNON (1371 m)
Start: Entraigues (zuidkant)
Lengte: 14,4 km
Hoogteverschil: 561 meter
Gem. stijgingspercentage: 3,9%
Max. stijgingspercentage: 7,5%
Categorie/moeilijksheidsgraad: GEMIDDELD (Cat. 2)

Het eerste stuk van de Col d'Ornon is makkelijk met een stijgingspercentage dat varieert van 1% tot 3,5%, met onderweg ook nog een paar kleine stukjes afdaling en vals plat.

Profiel Col d'Ornon in Frankrijk
De Col d'Ornon kent enkel wat lastige slotkilometers (klik voor grotere versie)
Pas na negen kilometer, als er meer (haarspeld)bochten komen begint het echte werk, met een steeds verder oplopend gemiddelde van 5,5% tot een maximaal gemiddelde van 7,5%. Het laatste stuk is over een lange rechte weg aan gemiddeld ruim 6% stijging.Hier heb je een mooi uitzicht op de omliggende groene omgeving en het kleine ski station dat in de winter wordt gebruikt. Ook is er op de top een klein restaurantje waar je kunt bijkomen met een koud drankje.

De Col d'Ornon ligt vlakbij Alpe d'Huez (klik voor detailkaart)
Wie weer over dezelfde weg terug rijdt kan in het eerste stuk trouwens zeer hoge snelheden halen. De eerste bochten liggen ver weg en je kunt je fiets (met wat bijtrappen) laten lopen tot snelheden van ruim 90 kilometer per uur.

LEES OOK: Beklimming Col de la Cayolle per racefiets | 6,5% - 21 km

Dit stuk is ook de kant van de beklimming die het meest wordt gereden door wielrenners. Let goed op in de bochten met het oog op het omhoog rijdende autoverkeer, zeker gezien de steile afgrond op veel stukken van de afdaling van de Col d'Ornon.

Het onderstaande filmpje toont mooi de omgeving van de Col d'Ornon in de schitterende Alpen.Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl