18.2.17

Beklimming Col du Galibier | 6,1% - 34,8 kmCol du Galibier
De Col du Galibier (klik voor grotere afbeelding)
De Col du Galibier in de Alpen is één van de meest bekende en populairste beklimmingen in Frankrijk.

Elk jaar wordt hier de Marmotte gehouden, die onderweg een stuk van de Galibier meepakt.

De Col du Galibier is een klim die je als wielrenner minimaal één keer in je leven moet hebben gedaan. Elke beklimming is weer een nieuw avontuur met altijd weer wisselende omstandigheden.

Met een lengte van 34,8 kilometer (noordzijde) en een gemiddelde stijging van 6,1%, zelfs na een afdaling van zo'n vijf kilometer halverwege, is de Galibier een monster, met vooral een zeer lastig eindstuk naar de top.

COL DU GALIBIER (2642 meter)

Start: St-Michel-de-Maurienne (noordkant)
Lengte: 34,8 km
Hoogteverschil: 2120 meter
Gem. stijgingspercentage: 6,1%
Max. stijgingspercentage: 12%
Categorie/moeilijksheidsgraad: EXTREEM MOEILIJK 

De Galibier wordt niet voor niets ook wel hét monument van de Alpen genoemd, mede vanwege de vele gevechten die hier tijdens de Tour de France uitgevochten werden in het verleden.Zelf waren wij bijvoorbeeld live getuige van de ineenstoring van Jan Ullrich en de uiteindelijke zegetocht van de Italiaanse wielerlegende, en misschien wel beste klimmer ooit, Marco Pantani tijdens de Tour van 1998, die op de Galibier onder zeer slechte omstandigheden werd beslist.

Col du Galibier profiel
De Galibier kent een zeer zwaar slotstuk (klik voor grotere afbeelding)
Ook is de Galibier één van de scherprechters in de jaarlijkse terugkerende Marmotte. Tot halverwege de Galibier kunnen veel renners nog volgen, maar in de laatste 8 kilometer wordt normaal gesproken altijd het kaf van het koren gescheiden en kunnen de verschillen zeer snel oplopen over een relatief kleine afstand, met de bekende loodzware slotkilometers van de Galibier.

Samen met de Tourmalet (18,3 km | 7,7%) wordt de Galibier vaak in één adem genoemd als één van de twee meest prestigieuze cols in Frankrijk.

BEKLIMMING COL DU GALIBIER
De mooiste en zeker ook zwaarste manier om de Col du Galibier te beklimmen is over de noordkant, met vertrek vanuit St-Michel-de-Maurienne. Op deze manier wordt eerste de Col du Télégraphe bedwongen (tijdens de Marmotte wordt eerst de Glandon gereden en het laatste stukje van de Télégraphe).

De eerste kilometers van de Galibier, wat in feite de klim naar de top van de Télégraphe is, zijn gelijk pittig met 4 kilometer aan 8-9%. In totaal is het 12 kilometer tot de top aan een gemiddelde van ongeveer 7% waarin een hoogteverschil van bijna 900 meter wordt overbrugd tot de top van de Col du Télégraphe op 1566 meter.

Hierna volgt een afdeling van een kilometer of vijf naar een hoogte van 1410 als het dorpje Valloire wordt bereikt. Hier start het tweede gedeelte van de klim naar de top van de Galibier, met een relatief makkelijk beginstuk en een loodzwaar einde wanneer de haarspelden omhoog kronkelen naar een hoogte van 2642 meter en de zuurstof steeds verder afneemt door de grote hoogte. 

Dit maakt de Galibier juist zo zwaar, nog afgezien van de vaak besneeuwde laatste kilometers, ook in de zomer.

Het tweede stuk vanaf Valloire is in totaal 18 kilometer lang aan eveneens 7% gemiddeld.

GALIBIER VIA DE LAUTARET
De meest bekende alternatieve beklimming van de Col du Galibier is die vanaf de zuidkant, met vertrek vanuit Briancon op ongeveer 1310 meter hoogte. Onderweg wordt hier de Col du Lautaret beklommen (2060 meter). 

In totaal heeft de klim vanaf de zuidkant een lengte van 37 kilometer, waarbij de gemiddelde stijging met 3,7% en een maxim van 10% minder extreem is dan de hierboven beschreven klim vanuit St-Michel-de-Maurienne.

Het totale hoogteverschil is 1350 meter met een zeer geleidelijk stijgingspercentage dat in de laatste kilometers flink oploopt. Dat laatste beschrijft ook uitstekend de lange afdaling van de Galibier, met steile stukken aan het begin en dan een hele lange uitloper aan 2-5% naar het dal.Vlak voor de top van de klim van de zuidkant passeert u een tunnel op een hoogte van 2556 meter. Deze zorgt ervoor dat automobilisten niet over de top van Galibier hoeven. Bovenop de Galibier, waar relatief weinig ruimte is, is er een prachtig uitzicht met zicht op onder meer de Mont Viso (3841 meter hoog) en La barre des Ecrins (4102 meter) en La Meije (3983 meter hoog).

TOERTOCHT
De Marmotte behoeft natuurlijk eigenlijk geen verdere toelichting als één van de meest bekende en populairste jaarlijkste evenementen.

Met vertrek vanuit Bourg d'Oisans, aan de voet van Alpe d'Huez, voert de Marmotte over in totaal 174 kilometer en 5000 hoogtemeters over de Croix de Fer, Galibier en uiteindelijk naar de top van l'Alpe d'Huez.


Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl