3.2.12

Beklimming Col de la Luzette | 6,7% - 16,5 kmEén van de minder bekende, maar zeer mooie beklimmingen in het Massif Central is die van de Col de la Luzette.

Vooral het laatste stuk van deze liefst 16,5 kilometer lange klim is loodzwaar.
Slechts weinig wielertoeristen zijn bekend met het Centraal Massief, en dat is jammer, want de omgeving is én schitterend mooi, en relatief erg rustig vergeleken met de Pyreneeën en zeker de Alpen.

De meest bekende beklimming is die van de Puy-de-Dôme, die vooral bekend is van de schitterende duels die daar in een lang verleden tijdens de Tour de France werden uitgevochten.

Echter zijn er nog vele andere mooie en vooral erg lange beklimmingen in het Massif Central, waaronder die van de Col de la Luzette.

COL DE LA LUZETTE (1350 m)
Vertrekplaats: L'Arboux
Lengte klim: 16,5 km
Hoogteverschil: 1115 meter
Gemiddelde stijging: 6,7%
Maximale stijging: 12%
Moeilijkheidsgraad: ZEER MOEILIJK

De Luzette staat bekend om zijn bovengemiddelde lengte met meerdere zwaardere stukken, die afgewisseld worden door relatief makkelijke stukken. Bepaald geen saaie en eentonig klim dus, al helemaal niet vanwege de schitterende omgeving met continu uitzicht op de heuvelachtige bosrijke omgeving. De col ligt dan ook als het waren verscholen tussen een groene zone van vele tientallen kilometers.

BEKLIMMING COL DE LA LUZETTE
De beklimming (vanaf de zuidkant) is uiterst aangenaam als je van rust en relatief smalle wegen houdt. Na vertrek vanuit het dorpje L'Arboux begint de klim heel makkelijk maar volgt naar iets meer dan een kilometer al snel de eerste serieuze beproeving met twee kilometer aan ruim 8% met een uitschieter van 12%.

Daarna neemt het stijgingspercentage weer af en beginnen bij het dorpje Mandagout op 7,5 kilometer de eerste haarspeldbochten, waar bijgekomen kan worden na het steile stuk ervoor.

Zodra je het dorpje uitgereden bent volgen nog 3 tot 4 relatief makkelijke kilometers (maximaal 7,5%), maar vanaf kilometer 11 gaat het er weer heftig aan toe en volgt het zwaarste stuk van de hele beklimming. Het gemiddelde komt niet meer onder de 8% en ruim twee kilometer lang is het stijgingspercentage meer dan 10% gemiddeld. Na een makkelijker stuk volgen nog een paar stukken van 10%.

Het moeilijkste van de Luzette is dan ook om goed in je ritme te komen, want erg steil en relatief makkelijk blijven elkaar continu afwisselen. Het is hier dan ook zeker aan te raden om altijd een tandje extra over te houden, want als je denkt dat je het ergste hebt gehad, komt (helemaal op het einde) een nog zwaarder stuk.

CYCLO'S EN/OF TOERTOCHEN COL DE LA LUZETTE
Jaarlijks wordt de Cycl'Aigoual verreden in de eerste weken van september, met in het parcours de beklimming van de Luzette.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl