4.11.17

Top-5 beklimmingen racefiets in Franse Pyreneeën
Cols Pyreneeën top-5
De Pyreneeën in Frankrijk zijn goed voor veel loodzware en prachtige beklimmingen.

We zetten de zwaarste en mooiste cols op een rijtje en komen tot een top-5 voor de echte fietsfanaten.

Op de plattegrond van Frankrijk (het best te bekijken op een pc of laptop, op een mobiele site komt deze niet goed tot zijn recht helaas) zijn we duidelijk twee regio's voor de fanatieke wielrenner, de Alpen en Pyreneeën.

De Franse Pyreneeën telt veel schitterende cols die wisselen qua lengte, hoogteverschil, gemiddelde stijging en maximaal stijgingspercentage. De combinatie van de hiervoor benoemde factoren bepaalt uiteindelijk de moeilijkheidscategorie van de desbetreffende beklimming, die varieert van makkelijk tot extreem moeilijk. Die laatste categorie betreft de allerzwaarste cols, die we hieronder mee hebben genomen bij de bepaling van onze top-5 voor Pyreneeën beklimmingen.TOP-5 COLS PER FIETS PYRENEEËN (FRANKRIJK)
  1. Col du Tourmalet  (lengte 18,3 km - 7,7% stijging gemiddeld)
  2. Port de Pailhères (lengte 19,2 km - 6,8% stijging gemiddeld)
  3. Col de la Pierre St-Martin (lengte 25,8 km - 5,8% stijging gemiddeld)
  4. Col de Menté (lengte 10 km - 8,7% stijging gemiddeld)
  5. Port de Balès (lengte 18,9 km - 6,3% gemiddeld)
De top-3 wordt uiteraard gevormd door beklimmingen die bij ons zijn gecategoriseerd als 'extreem moeilijk', ofwel buitencategorie+ in wielertermen. Het gaat uiteraard om de Tourmalet, die ook qua hoogte met een top op 2115 meter extreem is, met natuurlijk een enorme lengte en gemiddelde stijging. 
Cols Pyreneeën Frankrijk
De Pyreneeën telt zeer veel mooie en zware beklimmingen per fiets (KLIK VOOR DETAILKAART)
Vergelijkbaar met de Tourmalet is de Port de Pailhères die vooral een loodzwaar laatste stuk kent met continu 9-10% stijging over ruim 19 kilometer (de eerste helft is vrij goed te doen). 

Ook de derde beklimming, de Col de la Pierre St-Martin is zeer lastig en dan met name door de enorme lengte van bijna 26 km en een totaal hoogteverschil van 1500 meter.

De Col de Menté is qua moeilijkheidsgraad iets makkelijker door de lengte van 10 kilometer. Echter is deze legendarische Tour de France col wel veel steiler dan de bovengenoemde lange beklimmingen. De Menté is gemiddeld liefst 8,7% en komt onderweg nauwelijks onder 8% stijging.Tot slot hebben we de Port de Balès geselecteerd voor onze top vijf, die met een lengte van bijna 19 kilometer en een gemiddelde stijging van 6,3% voor een zeer pittig slotstuk kent met eigenlijk continu 9-10% over ruim 8 kilometer.

Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie, zware en uitdagende cols in de Pyreneeën. Deze kunt u allemaal via de menubalk middels 'plattegrond beklimmingen' raadplegen. 


Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl