30.6.24

De Beklimming en Wielergeschiedenis van Plateau de Beillebeklimming plateau de beille in de tour

Plateau de Beille
, gelegen in de prachtige Pyreneeën van Frankrijk, is een iconische beklimming die bekend staat om zijn zware uitdagingen en adembenemende uitzichten. De klim begint vanuit Les Cabannes en strekt zich uit over 16 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,6%. Wat deze klim bijzonder maakt, is niet alleen de lengte maar ook het hoogteverschil van 1255 meter, waardoor het wordt gecategoriseerd als "zeer moeilijk".

Technische Details van de Beklimming

De beklimming van Plateau de Beille begint op een hoogte van 538 meter en eindigt op 1790 meter. De route biedt weinig herstelmogelijkheden, met een constante stijging die varieert tussen 7% en 10%. Dit maakt het een van de zwaarste beklimmingen in de Pyreneeën, vaak vergeleken met de beruchte Col du Tourmalet​. In de Tour de France van 2024 eindigt één van de zwaarste etappes op Plateau de Beille. De eerste winnaar op deze prachtige klim was Pantani, de laatste Rodriquez.

Wielrenners die als eerste boven kwamen tijdens de Tour

Plateau de Beille heeft een rijke wielergeschiedenis, vooral in de context van de Tour de France. Hier zijn enkele van de meest memorabele winnaars op deze legendarische top:

  • Marco Pantani (1998): De Italiaanse klimspecialist won hier tijdens zijn succesvolle Tour de France-campagne.

  • Lance Armstrong (2002, 2004): Hoewel zijn overwinningen later werden geschrapt, was Armstrong onmiskenbaar dominant op deze beklimming.

  • Alberto Contador (2007): De Spaanse renner toonde zijn klimtalent door als eerste de top te bereiken.

  • Jelle Vanendert (2011): Deze Belgische renner verraste velen door zijn sterke aanval en overwinning.

  • Joaquim Rodríguez (2015): De Spaanse 'Purito' toonde zijn explosiviteit en vaardigheid in de bergen door deze etappe te winnen.

Waarom Plateau de Beille Bezoeken?

Voor fietsers is Plateau de Beille een must-ride vanwege de combinatie van uitdaging en schoonheid. De klim biedt een unieke kans om jezelf te testen op een route die vele professionele wielrenners voor jou hebben gereden. Bovendien zorgt de rustige en schilderachtige omgeving van de Pyreneeën voor een onvergetelijke ervaring.

Of je nu een fanatieke wielrenner bent die de zware uitdagingen van de Tour de France wil ervaren, of gewoon een liefhebber van prachtige berglandschappen, Plateau de Beille zal zeker indruk op je maken.

Voor meer informatie over deze beklimming en andere uitdagende routes in Frankrijk, bezoek de plattegrond of artikelen van FietsvakantieFrankrijk.nlGerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl