7.3.20

De Ballon de Servance beklimmen per racefiets (3,9% - 19 km)Vogezen col ballon de servance
De Ballon de Servance is een schitterende klim in de Vogezen, die relatief makkelijk is met een vrij vlakke aanloop.

Het venijn zit hem bij deze beklimming in de staart, met een maximum stijgingspercentage van 9,4%.

Vergeleken met andere bekende Vogezencols, zoals de Col du Grand Colombier, de Col du Grand Ballon of de Planche des Belles Filles, is de Ballon de Servance relatief gezien vrij eenvoudig.

Een deel van de klim loopt over dezelfde wegen als de verschikkelijk zware Planche des Belles Filles, alleen kies je hier voor een andere richting voordat de loodzware kilometers van de laatstgenoemde beginnen.


BALLON DE SERVANCE (1158 m)
Start: Plancher-Bas
Lengte: 19 km
Hoogteverschil: 737 meter
Gem. stijgingspercentage: 3,9%
Max. stijgingspercentage: 9,4%
Categorie/moeilijksheidsgraad: GEMIDDELD

Gezien de lengte van net geen 20 kilometer behoort de Ballon de Servance zeker tot de meest legendarische Vogezen beklimmingen. Het laatste stuk is het zwaarst met een stijgingspercentage van ruim 8% over ongeveer vier kilometer.

Hoogtemeters en stijgingspercentage Ballon de Servance

BEKLIMMING BALLON DE SERVANCE
Vanaf de start in het dorpje Plancher-Bas (what's in a name...) volgt er eerst een lang stuk vals plat dat met minder dan 2% stijging zeer goed te doen is met het buitenblad. Pas na het welbekende Plancher-les-Mines (start klim Planches Filles Belles) wordt het zwaarder.

Vanaf dat moment verandert het landschap van een 'lege' vlakte in een bosrijke omgeving wat het klimmen een stuk aangenamer maakt voor in ieder geval de natuurliefhebber. Tot aan de top voert de klim tussen de bomen door, over een vrij smalle weg (de Tour de France zou hier waarschijnlijk nooit overheen rijden om die reden).


View Fietsvakantie Frankrijk in a larger map

Opvallend is dat de temperatuur tussen de bomen vrij fris en vochtig kan aanvoelen, helemaal in het voorjaar, wanneer het ook aan te raden is om warme kleding mee te nemen. Onderweg zijn er ook kleine stukjes afdaling tussendoor, met name in de eerste helft van de beklimming.

Vanaf kilometer 11 begint het klimmen moeilijker te worden met een stuk van ruim 4 kilometer met stijgingspercentages tot bijna 10% (tot kilometer 15). Hier zijn geen herstelmogelijkheden meer, zeker niet op het steilste stuk van de klim, dat ingeleid wordt door een dubbele haarspeldbocht.

LEES OOK: De Mont Faron beklimmen per racefiets (5,5 km - 9%)

Het laatste stuk is weer relatief makkelijk met slingerwegen naar de top op 1158 meter.

TOURTOCHTEN EN/OF CYCLOS BALLON DE SERVANCE
Voor de liefhebbers is er de Cyclo Les Trois Ballons, die over de meest bekende Vogezencols gaat, inclusief de Ballon de Servance. De toertocht vindt plaats in juni en vertrekt vanuit Champagney. Wielertoeristen kunnen kiezen voor een afstand van 104 kilometer of 205 kilometer.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl