7.11.11

Beklimming La Planche-des-Belles-Filles | 8,5% - 5,9 kmLa Planche-des-Belles-Filles
De pittige La Planche-des-Belles-Filles (klik voor groter)
De zeer steile klim naar La Planche-des-Belles-Filles in de Vogezen werd in 2012 voor het eerst opgenomen in het etappeschema van de Tour de France.

De klim is zeer steil met een uitschieter van liefst 20% stijging.

Ondanks de lengte van slechts 5,9 kilometer behoort de Vogezen beklimming met een hoogteverschil van 503 meter tot de categorie zeer zwaar. De Tour de France organisatie (ook in 2017 zit La Planche-des-Belles-Filles in de Tour) heeft de beklimming bestempeld als 1e categorie.De Planches des Belles Filles is (nog) vrij onbekend bij het grote publiek. Wielertoeristen (zie onderaan) zullen doorgaans beter bekend zijn met deze schitterende Vogezen col, die elk jaar onderdeel is van de cyclosportieve tocht les Trois Ballons.

Ondanks de zeer korte afstand behoren de vijf kilometers van de beklimming tot de zwaarst mogelijke die je als wielrenner kunt meemaken. Daarom beloofde de klim naar Planches des Belles Filles in 2012 ook zeer veel spektakel toen deze voor de eerste keer ooit wordt beklommen tijdens de Tour de France. De etappewinnaar was destijds Chris Froome. Twee jaar later kwam de Italiaan Nibali als eerste boven.

LA PLANCHE-DES-BELLES-FILLES (1035 m)
Vertrekplaats: Plancher-les-Mines
Lengte klim: 5,9 km
Hoogteverschil: 503 meter
Gemiddelde stijging: 8,5%
Maximale stijging: 20%
Moeilijkheidsgraad: MOEILIJK (Cat. 1)


Op het eerste gezicht lijkt de beklimming van de Planches des Belles Filles gemakkelijk vergeleken met de nabij gelegen, meer bekende, Ballon d'Alsace (9,6 km) en Ballon de Servance (19 km).
La Planche-des-Belles-Filles
La-Planche-des-Belles-Filles is kort maar zeer zwaar (klik voor groter)
Vanwege het enorm hoge stijgingspercentage is de klim echter een nachtmerrie voor veel wielrenners, zelfs voor de meest geoefende klimmers.BEKLIMMING PLANCHES DE BELLES FILLES

Wie aankomt in het dorpje Plancher-les-Mines, dat dient als vertrekpunt voor de klim, zal allicht denken dat het allemaal wel meevalt. Schijn bedriegt echter, want na het allereerste stukje, dat ook hetzelfde is als de aanloop van de klim naar de veel minder steile, en veel langere Ballon de Servance (wat echt een aanrader is!), volgen al snel zeer steile stukken.

Wanneer u bij de rotonde rechtsaf slaat richting de Planches des Belles Filles, begint het vuurwerk pas echt en kijkt u direct tegen een steile 'muur' aan, wat gelijk het zwaarste stuk van de hele beklimming is met gemiddeld 12,5% stijging over een stuk van 500 meter. Snel hierop volgt het enige kleine herstelmoment van de klim met een stukje van gemiddeld 2% stijging.
Al snel volgt de allereerste haarspeldbocht van de beklimming, waar een stuk van één kilometer aan gemiddeld 9,5% stijgingspercentage begint, met uitschieters tot 11%. Het mooie van de Planches is wel de schitterende omgeving, met een klim die continu tussen de bomen (coniferenbos) doorvoert. Daarmee wordt de zeer zware klim, die zoals gezegd bekend staat als de meest zware, echter niet makkelijker.

FIETSVAKANTIE VOGEZEN
Planches des Belles Filles is een skistation in de Vogezen waar in de winterperiode veel wintersporters verblijven. Hierdoor zijn er in de omgeving veel mogelijkheden om te overnachten voor een fietsvakantie of fietsweekend in de Vogezen. Gezien de afstand van ruim 600 kilometer vanaf Utrecht (7 uur rijden) lijkt het op en neer rijden op één dag geen optie. Kijk hier voor meer informatie over het skistation en de locale VVV.

CYCLOSPORTIEVEN/TOERTOCHTEN PLANCHES DES BELLES FILLES

Elk jaar wordt de Cyclo Les Trois Ballons verreden in de Vogezen. Het vertrek is in Champagney en de aankomst is bovenop Planches des Belles Filles. Gekozen kan worden voor een afstand van 104 km of 205 km. Bij de langste afstand (3 Ballons Master) wordt een hoogteverschil van liefst 4300 meter overbrugd. Elk jaar wordt Les Trois Ballons verreden in juni. Meer informatie via Sportcommunication.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl