18.10.11

Nieuwe steile beklimmingen in Tour de France 2012Vandaag is het parcours voor de Tour de France van 2012 gepresenteerd door ASO.

Behalve meer tijdritkilometers valt met name de moeilijkheidsgraad van een aantal beklimmingen op, waaronder één van ruim 20%.

In het routeschema van de Tour voor 2012 zijn een aantal nieuwe, zeer steile, beklimmingen opgenomen, waarvan een aantal nog nooit eerder is beklommen. Ook veel nieuwe nog nooit eerder verreden afdalingen beloven vuurwerk.

In totaal zijn er 3 tijdritten: Een proloog van 6,1 kilometer in Luik, gevolgd door een tijdrit van 38 km in de negende etappe en een afsluitende tijdrit van 52 km over een vlak parcours op de voorlaatste dag.

Het interessante van de aanstaande Tour de France zijn natuurlijk de nieuwe beklimmingen met vaak erg steile stukken tot wel 20%. Vooral de 11e etappe belooft veel spektakel, ondanks de relatief gezien korte afstand van 140 kilometer. De etappe naar La Toussiere gaat over de Col de la Madeleine, de Col de la Croix de Fer, de Col du Mollard en heeft als uiteraard La Toussiere als slotklim.

Ook de 7e etappe is interessant gezien de aankomst bovenop Planche des Belles Filles, een beklimming van 5,9 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,5%. De tourorganisatie wil deze aankomst verlengen met 270 meter, waaronder een stuk van 60 meter aan liefst 20,2%. Momenteel wordt er nog gewerkt aan de desbetreffende wegen.

Etappe 10 voert over de Col du Grand Colombier, een van de zwaarste beklimmingen met een lengte van 17,4 kilometer, en een gemiddelde stijging van 7,1% met een maximale stijging van 12%. De beklimming was nooit eerder opgenomen in de Tour de France.

Een andere nieuwe beklimming is de Mur de Péguère, een pittige klim met stukken tot 18%, iets wat zelden voorkomt in de Tour de France.

Etappeschema Tour de France 2012
De Tour de France 2012 zal op 30 juni beginnen met een proloog van 6,1 kilometer in Luik. In totaal zijn er twee rustdagen en wordt er 3479 kilometer afgelegd tijdens de 99e Tour de France.

Kijk hier voor meer informatie over het parcours op de officiële site van de Tour.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl