10.10.11

Beklimming Col de L'Arpettaz | 7% - 16,5 kmEén van de minder bekende zware cols in de Alpen is de Col d'Arpettaz.

Met een hoogteverschil van 1160 meter en een maximale stijging van 10% behoort de extreem rustige klim tot de categorie zeer moeilijk.

De weg bovenaan de klim loopt dood.
De Col d'Arpettaz kan op twee manieren beklommen worden vanuit dezelfde startplaats Ugine.

De Arpettaz ligt middenin het massief van Aravis, aan de voet van Mont Charvin. Nog nooit werd de klim verreden tijdens de Tour de France, waardoor de berg minder bekend is bij veel wielertoeristen.

De reden hiervoor is simpel: de Col eindigt bovenop de berg en vormt geen passage naar een andere plaats. Eenmaal aangekomen op de top kan er enkel gekozen worden voor de terugweg via één van de twee routes naar de startplaats Ugine.

Groot voordeel hiervan is wel de absolute rust, aangezien u hooguit wat medefietsers tegen zult komen. Bovendien is het uitzicht onderweg op de woeste bergomgeving en schilderachtige landschappen fantastisch.

COL DE L'ARPETTAZ (1581 m)
Vertrekplaats: Ugine
Lengte klim: 16,5 km
Hoogteverschil: 1160 meter
Gemiddelde stijging: 7%
Maximale stijging: 10%
Moeilijkheidsgraad: ZEER MOEILIJK


De meest bekende kant om de Col de l'Arpettaz te beklimmen is via de westkant met vertrek vanuit het dorpje Ugine, gelegen op een hoogte van 420 meter.

BEKLIMMING COL DE L'ARPETTAZ
Het begin van de klim is vrij eenvoudig met een start van gemiddeld 6%, al snel gevolgd door drie kilometer aan 3%-4% stijging, gemiddeld genomen nog wel goed voor 4,5%.

Hierna begint het echte werk en is er geen mogelijkheid meer tot herstel. De volgende 11 kilometer tot aan de top zijn gemiddeld continu tussen 7,5% en 9,5%. Tot de 12e kilometer gaat de route door de bossen, en vanaf kilometer 12 kan er voor het eerst goed genoten worden van het schitterende uitzicht wanneer de bomengrens achtergelaten wordt. Het zwaarste stukje van de klim bevindt zich met 10% stijging rond kilometer negen.

Aangekomen op de top kan er bij het knusse restaurantje een versnapering genoten worden met prachtig uitzicht op de omgeving.


Fietsvakantie Frankrijk weergeven op een grotere kaart

De Col de l'Arpettaz kan ook via de andere kant beklommen worden, en is, volgens de experts, nog mooier dan de meest voorkomende klim die hierboven beschreven staat met uitzicht op de gorges van Arly. Wel is deze beklimming minder zwaar met een makkelijker stijgingspercentage, die bij hetzelfde hoogteverschil wel een vijf kilometer langere klim oplevert. De eerste tien kilometer tot de brug bij Flon zijn erg makkelijk, gevolgd door de zes moeilijkste kilometers tot aan Lachat met een gemiddelde stijging van 8-9%. Hierna volgen twee vrijwel vlakke kilometer, met als afsluiter vier kilometer van gemiddeld 4% tot 6%.

TOERTOCHTEN EN CYCLOSPORTIEVEN COL DE L'ARPETTAZ
Jaarlijks wordt de zogenaamde Giettoise Bike Week georganiseerd, meestal rond 5-12 juni. Gedurende een week lang worden vrijwel alle grote Cols in de omgeving van Giettaz in de vallei van Arly beklommen, inclusief de Col de l'Arpettaz. Het evenement wordt georganiseerd door het locale La Giettoise.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl