3.10.11

Beklimming Col de la Bonette | 6,7% - 23,8 kmDe Col de la Bonette is het dak van de Franse Alpen en de hoogste berg in Frankrijk die per fiets te beklimmen is met 2802 meter.

Met een lengte van bijna 24 kilometer behoort de zeer regelmatige klim vanaf de noordkant tot de categorie extreem zwaar.


De Bonette, voluit de Col de la Bonette-Restefond, is voor wielrenners het dak van Frankrijk met een hoogte van 2802 meter, wat bijvoorbeeld ruim 150 meter hoger is dan de bekendere Col du Galibier.

Logischerwijze is de Bonette eveneens het hoogste punt ooit gepasseerd tijdens de Tour de France. Het 'dak' van de Giro ligt nog wat hoger op 2832 meter (Stelvio).

In het verleden deed de Tour slechts enkele keren de top van de Col de la Bonette aan. In 1962 werd de klim gedaan vanaf de zuidkant, met de legendarische Bahamontes als eerste die de top passeerde in de rit van Antibes naar Briancon.

Beklimming Col de la Bonette
Het middenstuk van de Col de la Bonette is 10 km aan 7% tot 9%
Twee jaar later was het wederom de Spanjaard Bahamontes die ditmaal vanaf de bekendere noodkant als eerste de top passeerde tijdens de Tour van 1964. Vervolgens was het in 1993 de Brit Robert Millar die het eerste de top op 2802 meter (de Bonette is eigenlijk 2715 meter hoog, maar bekende standbeeld/menhir staat bijna 100 meter hoger)bereikte. In 2008 werd de Bonette voor het laatst bedwongen.

COL DE LA BONETTE-RESTEFOND (2802 m)
Vertrekplaats: Jausiers
Lengte klim: 23,8 km
Hoogteverschil: 1600 meter
Gemiddelde stijging: 6,7%
Maximale stijging: 9%
Moeilijkheidsgraad: EXTREEM MOEILIJK

Het te overbruggen hoogteverschil, de enorme lengte en de uiteindelijk te bereiken hoog gelegen top maken de Bonette tot het zeldzame aantal cols dat behoort tot de categorie extreem moeilijk. Voordeel van de beklimming is wel het zeer regelmatige verloop, zonder grote afwisselingen van uiteenlopende stijgingspercentages.

Beklimming Col de la Bonette
De combinatie van lengte en hoogtemeters maakt de Col de la Bonette zo zwaar

BEKLIMMING COL DE LA BONETTE
De klim via de noordkant start in het dorpje Jausiers op een hoogte van 1210 meter. Na een makkelijke aanloop van één kilometer aan gemiddeld 2% stijging volgt al snel een overgang naar een zeer regelmatig stijgingspercentage dat vrijwel continu tussen 6% en 8% schommelt.

Het moeilijkste stukje van de beklimming van de Bonette ligt bij het gehucht Cabane-Noire (what's in a name...) op een hoogte van 2160 meter, met een uitschieter van 12%. Hierna volgt al snel een opeenvolging van bochten die voeren naar het hooggelegen meer, ofwel Lac des Essauppres, op 2320 meter.


Fietsvakantie Frankrijk weergeven op een grotere kaart

Na een makkelijk stuk van 3% stijging volgt al snel weer een stijgingspercentage van 8% waarbij er op een hoogte van 2600 meter een aantal schitterende haarspeldbochten volgen nabij km 20. Enkel in de voorlaatste kilometer is er weer een herstelmomentje met een stijgingspercentage van 3%.

De klim vanaf de zuidkant van de Col de la Bonette lijkt erg op de meer bekende noordkant met een gemiddeld stijgingspercentage van 7%, zonder herstelmomenten (vandaag het net wat hogere percentage) tijdens de 25 km lange klim. Wie de klim vanaf deze kant rijdt passeert eerst nog de Col de Raspaillon (2513 meter).

FIETSVAKANTIE IN FRANKRIJK MET COL DE BONETTE
Wie de Col de la Bonette wil beklimmen kan dat uiteraard prima zelf doen via een hotel in de omgeving van Jausiers. Ook zijn er gespecialiseerde organisaties zoals Cycletours, dat met reizen als Alpes Maritimes en Alpen van Zuid naar Noord de mogelijkheid biedt de Bonette onder begeleiding op te fietsen.

TOERTOCHTEN/CYCLOSPORTIEVEN COL DE LA BONETTE
Elk jaar wordt 'Le Brevet des 7 cols Ubayens' verreden. Achtereenvolgens worden beklommen de col de St-Jean, Pontis, d'Allos, de la Cayolle, Vars en als afsluiter de la Bonette. Meer info is te verkrijgen bij het Office de Tourisme van Barcelonette.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl