13.11.11

Beklimming Col du Grand Colombier | 7,8% - 15,9 kmDe Col du Grand Colombier in de Jura, nabij de Vogezen is één van de allerzwaarste beklimmingen die je met de fiets kunt doen.

In 2012 zal de Tour de France voor het eerst deze extreem zware klim, met een maximaal stijgingspercentage van liefst 19%, bedwingen.


De klim naar de Grand Colombier is schitterend, met een prachtig uitzicht op de omgeving, waaronder het meer van Bourget. Daarnaast is de col met name loodzwaar met onder meer drie kilometer achter elkaar aan 12% halverwege.COL DU GRAND COLOMBIER (1505 m)
Vertrekplaats: Artemare
Lengte klim: 15.9 km
Hoogteverschil: 1245 meter
Gemiddelde stijging: 7,8%
Maximale stijging: 19%
Moeilijkheidsgraad: EXTREEM MOEILIJK (buitencategorie/HC)

Slechts enkele beklimmmingen vallen in de categorie Extreem moeilijk en de Grand Colombier is daar één van, wat natuurlijk opvallend is gezien de locatie in de Vogezen. Wielertoeristen kunnen jaarlijks de beklimming rijden tijdens één van de twee cyclo's (zie onderaan).

Beklimming Col du Grand Colombier
Het tweede gedeelte van de Grand Colombier is het zwaarst (klik voor grotere afbeelding)

TOUR DE FRANCE
Tot 2012 werd de Col du Grand Colombier nooit eerder opgenomen in het routeschema van de Tour de France. Dat is op zich opmerkelijk en natuurlijk ook zeer jammer gezien de enorme moeilijkheidsgraad. In 2012 worden de professionals dan eindelijk tijdens de Tour geconfronteerd met deze scherprechter. Hetzelfde geldt voor de eveneens zeer zware Vogezenklim de Planches des Belles Filles, die in 2012 voor het eerst in de Tour de France wordt beklommen.

Overigens werd de Grand Colombier eind jaren '70 wel opgenomen in de Tour de L'Avenir, waar enkele renners voet aan de grond moesten zetten vanwege de enorme moeilijkheidsgraad (wanneer je de verkeerde versnellingen steekt heb je een probleem, zoveel mag duidelijk zijn).

BEKLIMMING COL DU GRAND COLOMBIER
Er zijn liefst vier verschillende routes om op de 1505 meter hoge top van de Grand Colombier te komen. De zwaarste klim is die vanaf de westkant via het dorpje Virieu-le-petit met een lengte van 15,9 kilometer. De langste variant is 20,5 kilometer lang.

Halverwege is er een stuk van 4,5 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 11,6%, met een uitschieters tot 19%.

De eerste zes kilometer vanaf Artemare zijn redelijk goed te doen met stijgingspercentages tussen 5-7,5%. Na een kort herstelmoment aan 2,5% begint het echte zware werk, eerst met een stuk van 8%, daarna gevolgd door de loodzware 4,5 km die hierboven beschreven staan.


View Fietsvakantie Frankrijk in a larger map

Deze worden opgevolgd met een makkelijk stuk van ongeveer een kilometer aan gemiddeld 3,5%, waarna het weer stevig doorbijten is met twee kilometer aan 9-10%. De slotkilometer is relatief makkelijk met gemiddeld 6%. Bovenop is het uitzicht op de omgeving schitterend met uitzicht op het Lac du Bourget en de rivier de Rhône.


TOERTOCHTEN/CYCLO's COL DU GRAND COLOMBIER
Wielertoeristen kunnen hun lol op middels de Tour de l'Ain die jaarlijks de Grand Colombier passeert. Deze Cyclo is verdeeld in etappes en wordt verreden in de maand augustus. Ook de toertocht BCMF du Jura die in de omgeving van de Grand Colombier wordt verreden. De start (begin juni) is in Lons-le-Saunier en de belangrijkste klim is de Col de la Joux.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl