30.1.12

Beklimming Mont Colombis | 8,8% - 12,3 kmDe beklimming van de Mont Colombis is minder bekend maar zeker niet minder moeilijk.

Met gemiddeld stijgingspercentage van 8,8% over 12,3 kilometer behoort deze schitterende Alpencol tot de allerzwaarste categorie.

Wie het grafiekje van de Mont Colombis ziet, weet direct wat hem te wachten staat. Een loodzware klim die alleen aan het begin en heel even tussendoor iets minder zwaar is met 'slechts' 6-7%.

De rest van de beklimming duikt het stijgingspercentage nauwelijks onder 9%, met in totaal vier kilometers van 11-12%.

MONT COLOMBIS (1734 meter)
Start: Remollon
Lengte: 12,3 km
Hoogteverschil: 1080 meter
Gem. stijgingspercentage: 8,8%
Max. stijgingspercentage: 12,5%
Categorie/moeilijksheidsgraad: EXTREEM MOEILIJK


Ondanks de extreme moeilijkheidsgraad behoort de Colombis wel tot één van de allermooiste beklimmingen van Frankrijk: smalle wegen met een schitterend uitzicht op het onderliggende dal en vooral op de top ook een prachtig uitzicht op het meer van Serre-Poncon.


Beklimming Mont Colombis


De klim naar de Mont Colombis behoort tot één van de allerstijlste beklimmingen in Frankrijk, zeker in de categorie van minstens tien kilometer. Er zijn dan ook maar weinig cols waarmee de Colombis vergeleken kan worden. De klim komt nog het meeste in de buurt van die van de Mont du Chat of de Col du Grand Colombier (de zwaarste kant dan uiteraard).


BEKLIMMING MONT COLOMBIS
De beklimming begint in het kleine dorpje Remollon op een hoogte van 670 meter, en leidt over de D53 richting het eerste dorpje Theus (910 meter). De eerste twee kilometer zijn goed te doen met 5-6% stijging, maar rond het dorpje Theus wordt het gelijk flink zwaar met 11% over een stuk van 2 kilometer.


Na een makkelijker stuk met 7% volgt na kilometer 7 weer een steiler stuk met 9% of meer. Hierna volgt gelijk het zwaarste stuk van de klim van de Mont Colombis, dat duurt tot aan de top. De laatste twee kilometer zijn met +12% het zwaarst.View Fietsvakantie Frankrijk in a larger map


TOUR DE FRANCE

Helaas heeft de Tour de France deze schitterende col nog nooit aangedaan, vanwege de simpele reden dat deze bovenop eindigt. Voor wielertoeristen is de Mont Colombis echter een schitterende uitdaging, die uiteraard weer afgedaald zal moeten worden via dezelfde kant als de top is bereikt.

TOURTOCHTEN/CYCLO'S

Elk jaar worden er twee evenementen gehouden op en rondom de Mont Colombis. Allereerst is er L'Alpigap, een cyclo die elk jaar de Colombis passeert, zonder dat deze beklommen wordt (kan uiteraard wel!).  De Mont Colombis wordt wel beklommen tijdens 'Les 6 jours de Vars'. Deze cyclo vertrekt begin juli vanuit Vars, duurt een week en doet onder meer de Mont Colombis aan.

Nabijgelegen Cols zijn onder meer de Col de Gleize en de Col du Noyer. Vooral die laatste is een echte aanrader.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl