17.3.20

De Col de Latrape per racefiets (7,1% - 5,9 km)Col de Latrape profiel
De beklimming van de Col de Latrape (klik voor groter)
De onbekende Col de Latrape in de Pyreneeën zal tijdens de Tour de France van 2017 aan het begin van de etappe worden beklommen.

Met een maximale stijging van 11% en een hoogteverschil van 423 meter is de beklimming zonder meer lastig te noemen.

De dertiende etappe van de Tour de France 2017 zal al snel na vertrek de Col de Latrape aandoen (de top ligt op 30 kilometer van het vertrek van de etappe uit Saint-Girons). De Tour directie heeft de Latrape ingeschaald als Categorie 1, wij houden het op 'moeilijk'.


Later die etappe volgen nog de Pyreneeëncols de Agnes (ook Cat. 1) en de Mur de Péguère (Cat. 1) met de finish in Foix na een afdaling vanaf de top van de laatstgenoemde beklimming.

COL DE LATRAPE (1110 m)
Start: Sérac (westkant)
Lengte: 5,9 km
Hoogteverschil: 423 meter
Gem. stijgingspercentage: 7,2%
Max. stijgingspercentage: 11%
Categorie/moeilijksheidsgraad: MOEILIJK (Cat. 1)

De Col de Latrape is bij veel wielrenners minder bekend als andere Pyreneeëncols in de omgeving. Toch kent deze beklimming al een lange geschiedenis, ook ten aanzien tot de Tour de France, met een primier in 1956, toen Charly Gaul als eerste de top passeerde tijdens de, jawel, 13e etappe, net als de Tour van 2017.

Beklimming Col de Latrape
De vrij regelmatige klim van de Col de Latrape is goed te doen (klik voor groter)
Die etappe zou uiteindelijk worden gewonnen door de Italiaan Ninno Defilippis. Vervolgens zou het heel lang duren alvorens de Latrape weer werd beklommen tijdens de Tour. De tweede keer volgde namelijk 28 jaar later in 1984 tijdens een etappe die werd gewonnen door Robert Millar, voor Luis Herrera.

LEES OOK: Top-5 beklimmingen racefiets in Franse Pyreneeën

De beklimming van de Col de Latrape tijdens de Tour van 2017 is in totaal de zevende keer. Met een gemiddelde stijging van ruim 7% is de Latrape pittig, maar toch goed te doen dankzij de afstand van net geen zes kilometer.


Col de Latrape Tour de France
De beklimming van de Latrape start in Sérac (klik voor detailkaart)
De eerste kilometer na vertrek vanuit Sérac (de beklimming van de westkant van de Latrape) is zeer goed te doen en kan gebruikt worden om warm te draaien, want daarna volgen 5 zeer zware kilometers met gemiddeld bijna 8%. Net over de helft volgt het zwaarste stuk met een maximale stijging van 11%.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl