14.2.20

Beklimming Plateau de Beille per racefiets (7,6% - 16 km)Plateau de beille racefietsDe beklimming van Plateau de Beille in de Pyreneeën is één van de mooiste in Frankrijk.

Met een lengte van 16 kilometer en een hoogteverschil van 1255 meter behoort de klim tot de categorie zeer moeilijk.

Plateau de Beille is een schitterende beklimming die vooral bij het naderen van de top een steeds mooier uitzicht biedt, vaak boven het wolkendek.

Bovenop de berg bevindt zich een skistation en elk jaar wordt er een toertocht over deze kuitenbijter georganiseerd (zie onderaan).

PLATEAU DE BEILLE (1790 m)
Start: Les Cabannes
Lengte: 16 km
Hoogteverschil: 1255 meter
Gem. stijgingspercentage: 7,6%
Max. stijgingspercentage: 11%
Categorie/moeilijksheidsgraad: ZEER MOEILIJK

In het oude en goed verstopte gehucht Les Cabannes begint de klim naar Plateau de Beille. De meest bekende kant van de klim is de hieronder beschreven noordkant.

BEKLIMMING PLATEAU DE BEILLE
Direct al na het begin van de klim volgt een stuk van 300 meter met gemiddeld 10% stijging, waarna er een makkelijker stuk volgt om te herstellen van deze binnenkomer.

Hierna zijn er weinig herstelmogelijkheden meer en volgt een lange en blijvend moeilijke beklimming naar de top. De klim bevindt zich in een schitterende bosrijke omgeving met een schitterend uitzicht, zeker naarmate de top dichterbij komt.

BEKIJK HIER DE KAART VAN FRANKRIJK MET ALLE COLS

Rond kilometer vier volgt het zwaarste stuk van de beklimming nabij het dorpje Aston (10% gemiddeld). Hierna volgen minder moeilijke stroken die nog altijd goed zijn voor gemiddeld 9%-7% stijging. Dit kan nog als herstelmogelijkheid gebruikt worden want rond kilometer 9,5 volgt een piek met de maximale stijging van 11% bij Fontaine Henri IV.

Hierna volgt een geleidelijk verlopend stuk met een stijgingspercentage van 8%, bij kilometer 12 gevolgd door een aanzienlijke verandering van het landschap. De (bosrijke) vegetatie wordt vervangen door een kaler berglandschap, waarbij het uitzicht naar het dal wel steeds mooier wordt.

Naarmate de top dichterbij komt volgen er een flink aantal mooie haarspeldbochten, die de top van Plateau de Beille aankondigen. Het uitzicht bovenop is schitterend, en vaak kijkt u op een dak van wolken die vastliggen tussen de omringende bergen.

FIETSVAKANTIE PLATEAU DE BEILLE
Wie plateau de Beille wil beklimmen kan uiteraard uitstekend zelf een hotel in de omgeving boeken. Ook organiseren bekende reisorganisaties zoals Cycletours fietsvakanties in de omgeving, inclusief de beklimming van Plateau de Beille.

TOURTOCHTEN EN CYCLOSPORTIEVEN PLATEAU DE BEILLE
Elk jaar wordt L'Ariégeoise verreden over de flanken van Plateau de Beille, meestal eind juni. De tocht van 165 kilometer door de Pyreneeën passeert ook de beklimming van 16 kilometer lang naar een hoogte van 1790 meter. Meer informatie via www.cyclosportariegeoise.com.

Eén van de allerzwaarste beklimmingen in Frankijk, die van de Port de Pailhères (19,2 km - 6,8%) ligt vlak in de buurt van Plateau de Beille.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl