12.1.20

Beklimming Col des Ares | 3,9% - 8,4 kmBeklimming Col des Ares
Beklimming Col des Ares
De schitterende Col des Ares in de Pyreneeën is één van de de minder bekende en tegelijkertijd makkelijkste beklimmingen tussen een aantal reuzen in de buurt.

Deze 8,4 kilometer lange col zal tijdens de Tour de France in 2017 tijdens de twaalfde etappe opnieuw gepasseerd worden.
Het interessante feit van de Col des Ares is dat de Fransman Thomas Voeckler de laatste drie keer dat de Tour de France de Col des Ares passeerde telkens als eerste op de top was. Zowel in 2010, 2012 en 2014 was Voeckler de eerste die de top passeerde. Dit jaar (2017) kan hij er vier op een rij van maken in dienst van zijn nieuwe ploeg Direct Energie.

De Col des Ares wordt door veel wielrenners beklommen in combinatie met de nabijgelegen Col de Menté. Tijdens de Tour van 2017 zal de Menté direct na de Col des Ares worden opgereden in 12e etappe.

COL DES ARES (797 m)

Vertrekplaats: Fronsac
Lengte klim: 8,4 km
Hoogteverschil: 330 meter
Gemiddelde stijging: 3,9%
Maximale stijging: 11%
Moeilijkheidsgraad: MAKKELIJK (Cat. 3)

Met een hoogteverschil van slechts 330 meter over ruim 8 kilometer is de beklimming van de Col des Ares zeer goed te doen. Tijdens de Tour de France is een rit met de Ares vaak prooi voor succesvolle (lange) ontsnappingen, iets wat natuurlijk op het lijf is geschreven van de Franse wielrenner Thomas Voeckler.

De beklimming van de Col des Ares wordt nooit echt moeilijk (KLIK VOOR GROTER)
Qua moeilijkheidsgraad hangt de Col des Ares tussen de tweede en derde categorie, ofwel gemiddeld tot makkelijk qua moeilijkheidsgraad.

Tijdens de Tour de France van 2017 wordt gekozen voor de makkelijkste kant van de beklimming met vertrek vanuit Fronsac. Eigenlijk zitten er maar twee echt lastige stukjes in deze variant.

Aan het begin van kilometer drie is er een stukje van 200 meter aan 11% stijging gemiddeld, wat gelijk het steilste stuk van de Col des Ares is. In dezelfde kilometer volgt even verder nog een stukje van misschien honderd meter aan gemiddeld 7,5%.

Verder komt het gemiddelde stijgingspercentage eigenlijk niet boven de 5% uit en is het grootste (tweede) deel van de Col des Ares zeer goed te doen en vooral ook zeer geleidelijk qua stijgingspercentage. Het maximum komt vanaf kilometer 4 nooit boven 5,5%.

De Col des Ares ligt vlakbij de Col de Menté (klik voor grotere kaart)
Tijdens de Tour zullen hier dan ook geen grote verschillen gemaakt worden. Ook eventuele ontsnappingen zullen hier waarschijnlijk nog bij elkaar blijven aangezien de Col des Ares tijdens de Tour de France van 2017 precies halverwege de etappe (vertrek vanuit Pau) van in totaal 214 kilometer ligt.


Normaal gesproken zullen de klassementsrenners de Col des Ares dan ook gewoon op het buitenblad oprijden.

TOERTOCHTEN/CYCLO'S COL DES ARES
Voor wie georganiseerd de Col des Ares op wil rijden zijn er een tweetal cyclosportieven. Allereerst de naar de bekende renner vernoemde 'La Lapébie' (www.lalapebie.org) en daarnaast is er ook de jaarlijkse 'La Haute Route Pyrénées (www.hauteroute.org).

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl