3.2.20

Beklimming Station des Rousses | 5,9% - 13 kmBeklimming Station des Rousses Frankrijk
De beklimming van Station des Rousses in de Jura, vlakbij de grens met Zwitserland, is in 2017 voor het eerst na jaren weer opgenomen in de Tour de France.

Met vertrek vanuit Saint-Claude is Les Rousses goed te doen, alhoewel het stijgingspercentage flink varieert.

Het zeldzame aan de Tour etappe met de beklimming van Station des Rousses in de Tour de France van 2017 is dat deze geheel wordt verreden in het Jura-gebied.


Station des Rousses, ook wel 'Les Rousses' voor de Franse wielrenners, is in totaal 13 kilometer bergop met een gemiddelde stijging van net geen 6%. Daarmee is deze col ingedeeld als tweede categorie, ofwel gemiddeld qua moeilijkheidsgraad.

LES ROUSSES (1202 m)

Vertrekplaats: Saint-Claude
Lengte klim: 13 km
Hoogteverschil: 769 meter
Gemiddelde stijging: 5,9%
Maximale stijging: 10%
Moeilijkheidsgraad: GEMIDDELD (CAT. 2)

De beklimming naar Station des Rousses start vanuit het gehucht Saint-Claude op een hoogte van 433 meter. In totaal zal er een hoogteverschil van 769 meter worden overbrugd.

Slechts één keer eerder kwam de Tour de France aan op Les Rousses. Dat was in 2010, toen Sylvain Chavanel hier de etappe won en tegelijkertijd de gele trui wist te veroveren. De kans op een succesvolle ontsnapping is groot als Les Rousses in 2017 deel uitmaakt van de Tour.

Kaartje Station des Rousses beklimmen per racefiets
De beklimming van Les Rousses is vrij regelmatig (klik voor grotere tabel)

De beklimming begint makkelijk met een eerste kilometer aan een gemiddelde stijging van 3%. Al snel volgt de eerste van in totaal drie uitschieters waarbij het stijgingspercentage gemiddeld 9% bedraagt. Telkens volgt hierna weer een makkelijker stuk meen stijgingspercentage van gemiddeld maximaal 6%.


De weg naar de top van Station des Rousses is relatief smal en voert langs weilanden en tussen naaldbomen naar de top van het ski station. De laatste drie kilometers worden telkens weer wat zwaarder met een slotkilometer aan gemiddeld 5%. De klassementsrenners in de Tour zullen hier dan ook waarschijnlijk nog geen grote verschillen kunnen maken.

Kaart Frankrijk Station des Rousses
De klim van Les Rousses start in Saint-Claude (klik voor grotere kaart)
TOERTOCHTEN EN CYCLO's STATION DES ROUSSES
Voor fanatieke wielrenners zijn er een aantal mogelijkheden om georganiseerd over Les Rousses te rijden. Zo is er 'La Cycle du Tour' en ook 'La Louis Pasteur'. Beide cyclo's worden georganiseerd door Velo Club Dolois, te vinden op internet via www.veloclubdolois.fr. Voor meer informatie over Station des Rousses kunt u op de website van deze wintersportbestemming kijken.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl