23.1.20

Beklimming Col du Soulor per racefiets | 7,0% - 13 kmKaartje Beklimming Col du Soulor
De  Col du Soulor is zeer regelmatig (klik voor groter)
De Col du Soulor is één van de vele legendarische beklimmingen in de Pyreneeën in Frankrijk.

Het begin is relatief makkelijk, maar gaandeweg wordt de Soulor steeds zwaarder. De beklimming wordt gekenmerkt door rust in een prachtige omgeving.
Veel Tour de France volgers zullen bekend zijn met de befaamde Col du Soulor, die bijna om het andere jaar wel wordt gepasseerd door de betaalde wielrenners.

De Col du Soulor wordt vaak gepasseerd onderweg naar de Col d'Aubisque, die qua slotstuk enigszins vergelijkbaar is maar vooral zwaarder is dan de Soulor door de lengte van 19 kilometer.


Veel wielrenners beschrijven de Soulor als een 'oude' klim in een omgeving die nog weinig aangetast is door commerciële projecten en zich in een haast vooroorlogse Tour de France omgeving afspeelt.

Alleen dat is natuurlijk al reden genoeg om de beklimming van in totaal 13 kilometer te doen. Wie de Soulor met de racefiets wil bedwingen kan kiezen voor twee varianten met vertrek vanuit Argelès-Gazost of vanuit Etchartes. Wie kiezen voor de laatste versie (ook wel de 'noordkant') die wat ons betreft niet alleen mooier maar ook zwaarder is.

BEKLIMMING COL DU SOULOR (1474 m) IN DE PYRENEEËN

Start: Etchartes
Lengte: 13 km
Hoogteverschil: 1150 meter
Gem. stijgingspercentage: 7%
Max. stijgingspercentage: 9%
Categorie/moeilijkheidsgraad: MOEILIJK

BEKLIMMING COL DU SOULOR
De klim van de noordzijde met vertrek vanuit Etchartes start heel rustig in de schaduwrijke bossen van de Ouzon vallei. Het begin is heel makkelijk met een gemiddelde stijging van slechts 3% tot aan het dorp Ferrières. Hier begint de klim pas echt.

Profiel Col du Soulor Frankrijk
De zwaarste stukken zitten in het tweede gedeelte van de Soulor (KLIK VOOR GROTERE VERSIE)

Het mooie van de Col du Soulor is dat het stijgingspercentage geleidelijk aan steeds verder oploopt, waardoor je langzaam aan kunt wennen aan de steeds verder oplopende moeilijkheidsgraad met halverwege de zwaarste stukken van de beklimming.

Daarbij blijf je het eerste deel van de klim gewoon in het bos fietsen tot aan het dorp Arbeost op 820 meter hoogte. Hier begint het lastigste stuk van de Col du Soulor met achtereenvolgens 9%, 8,5% en 8,5% stijging tussen kilometers 5 en 8.

Hier ben je ook gelijk meer uit het bos en is het op sommige plekken zelfs al mogelijk om de top van de Soulor in de verte te zien liggen. Het laatste stuk van de klim is gelijk, net als het middenstuk, het zwaarste gedeelte, met een continue stijging van 8% gemiddeld over de laatste vier kilometer.

Col du Soulor op kaart Frankrijk
De Col du Soulor ligt vlakbij verschillende andere Pyreneeën beklimmingen (klik voor grotere kaart)
Groot voordeel is wel dat de Soulor weinig grote schommelingen qua stijgingspercentage kent, ook in het tweede gedeelte, waardoor je als wielrenner prima kunt blijven fietsen in een bepaald ritme.


De allerlaatste kilometers zijn spectaculair, zeker qua uitzicht, maar ook omdat er vaak een flinke wind staat, die het nog lastiger maakt. Gelukkig is de top dan al heel dichtbij.

EVENEMENTEN/TOERTOCHT COL DU SOULOR
De Col du Soulor maakt jaarlijks deel uit van de cyclo La Hubert Arbes, die doorgaans begin juli wordt verreden. De afstanden waar deelnemers uit kunnen kiezen zijn 110 of 175 kilometer. Meer informatie vindt u op de website van het evenement.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl