16.5.18

Beklimming Champ du Feu per racefiets | 6,1% - 13,8 kmBeklimming Col du Champ du Feu
De Champ du Feu vanuit Villé (de zuidkant)
De beklimming van de Champ du Feu in de Vogezen is een echte aanrader, vooral vanwege het relatief hoge gemiddelde stijgingspercentage.

De klim over de zuidkant vanuit Villé heeft een lengte van ruim 13 kilometer met vooral een lastig tweede stuk.

De Col du Champ de Feu kan op maar liefst acht verschillende manieren worden beklommen. Eén van de mooiste daarvan is die over de zuidkant met vertrek in het dorpje Villé.


CHAMP DU FEU (1099 m)
Start: Villé
Lengte: 13,8 km
Hoogteverschil: 840 meter
Gem. stijgingspercentage: 6,1%
Max. stijgingspercentage: 9,5%
Categorie/moeilijksheidsgraad: MOEILIJK (Cat. 1)

De Champ du Feu is een echte aanrader, zeker over de zuidkant, die qua lengte vergelijkbaar is met de beklimming van Alpe d'Huez.

Het verschil is alleen dat de laatstgenoemde col van buitencategorie is met een stijging van gemiddeld ruim 8%. De Champ du Feu is wat dat betreft een stuk beter te doen met 6,1% gemiddeld, waarbij vooral de eerste kilometer een stuk eenvoudiger zijn dan Alpe d'Huez, die gelijk loodzwaar begint en juist de zwaarste stukken aan het begin heeft.

beklimming Champ du Feu Vogezen
Het tweede stuk van de Champ du Feu is het zwaarst (KLIK VOOR GROTER)
De beklimming van de Champ du Feu (eerste categorie) verloopt eigenlijk zeer geleidelijk. De aanloop is zoals gezegd zeer eenvoudig met drie kilometer aan gemiddeld 1% tot maximaal 4% stijging.

Vervolgens begint het langzaam steiler te worden met drie kilometer aan 5,5% tot 7%, waarna het lastigste stuk begint. De tweede helft is continu aan 7,5% tot 9,5% stijging tot aan de top.


Hier ligt een rotonde met de bekende antenne, die vanaf ver al gezien kan worden. Het interessante van de Champ de Feu, die op onze plattegrond (het best te bekijken op een pc of laptop) het meest noordelijk ligt (de blauwe stip), is zoals gezegd dat er zeer veel verschillende  routes naar de top lopen.
De Champ du Feu ligt relatief dichtbij Nederland (klik voor detailkaart, deze is het beste te bekijken op een PC of laptop)
Eén daarvan is bijvoorbeeld die vanuit Saint Pierre (de 'oostkant'). Deze beklimming heeft een lengte van liefst 24 kilometer maar kent onderweg wel verschillende stukjes daling en een beduidend minder hoog gemiddeld stijgingspercentage. Later komen we nog terug op de andere varianten van de Champ du Feu.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl