28.4.18

Beklimming Luz-Ardiden per racefiets in de Pyreneeënbeklimming luz ardiden frankrijkDe zware beklimming van Luz-Ardiden in de Pyreneeën is schitterend vanwege de vele haarspeldbochten, wat één van de redenen is dat Luz vaak wordt vergeleken met Alpe d'Huez.

Het zwaarste gedeelte van de klim zit tussen kilometer 3 en 11.

Luz-Ardiden wordt vrij regelmatig opgenomen in het etappeschema van de Tour de France, zo ook in 2011, en wel als aankomst bergop tijdens een zware Pyreneeënetappe.

Niet voor niets wordt de beklimming van Luz-Ardiden vaak vergeleken met Alpe d'Huez, wat niet vreemd is gezien de afstand van 14,7 km en het hoogteverschil van meer dan 1000 meter. Met name de laatste kilometers van de 'Alpe d'Huez van de Pyreneeën' zijn schitterend met een opeenvolging van haarspelden die een fantastisch uitzicht bieden op de onderliggende bochten van de beklimming.

De klim wordt gereden vanaf de noordkant.

LUZ-ARDIDEN (1720 m)

Vertrekplaats: Luz-Saint-Sauveur
Lengte klim: 14,7 km
Hoogteverschil: 1010 meter
Gemiddelde stijging: 6,9%
Maximale stijging: 11%
Moeilijkheidsgraad: ZEER MOEILIJK

Luz Ardiden Pyreneeen kaart
De beklimming van Luz Ardiden (klik voor groter)
Luz-Ardiden is een klein Frans skioord in de Pyreneeën dat in 1966 werd gerealiseerd. In 1985 werd de klim naar Luz-Ardiden voor het eerst opgenomen in de Tour de France. In 2003 diende Luz-Ardiden als scherprechter in de Tour en viel Lance Armstrong tijdens de beklimming nadat hij met zijn stuur bleef haken aan een tas van een toeschouwer, wat misschien wel de grootste bekendheid aan deze mooie col heeft gegeven.


BEKLIMMING LUZ ARDIDEN
De klim begint relatief makkelijk vanuit Luz-Saint Sauveur met een kleine afdaling voordat het echte werk begint. Het eerste stuk is met een stijgingspercentage van 5-6% goed te doen en gaat vrijwel rechtuit richting het dorpje Sazos, waar het landschap ineens verandert en de eerste haarspeldbochten zich aandoen.

Hier wordt de klim een stuk zwaarder met een stijgingspercentage van 8% tot 10%, waarbij de klim geleidelijk moeilijker wordt. Na de haarspelden kom je in een bosrijke omgeving uit en rond kilometer 5 volgt een klein herstelmoment vlak voordat het moeilijkste stuk van de klim begint met twee kilometer lang met gemiddeld 9,5%.

Beklimming Luz Ardiden Pyreneeën
Rond kilometer 9 volgt wederom een herstelmoment met stukjes van achtereenvolgens 7% en 5%. Op dit moment rijd je het bos uit en kan voor het eerste de top van de beklimming gezien worden vanaf de fiets.

De volgende drie kilometer van de belimming van Luz-Ardiden zijn pittig met ruim 8%, maar zijn wel regelmatig zonder grote uitschieters. De slotkilometers zijn relatief makkelijk met 7% en 6%.

Wie bovenaan is gekomen kan genieten van het prachtige uitzicht op de met name in de zomer troosteloos ogende top van de berg met lege parkeerplaatsen en de koude infrastructuur in verband met de activeiten in de winter.


View Fietsvakantie Frankrijk in a larger map

FIETSVAKANTIE
Via onder meer Oad Cycletours kunt u een verzorgde reis boeken naar de Pyreneeën, inclusief de beklimming van Luz Ardiden. Al jaren organiseert Cycletours verschillende reizen, waaronder één met Argelès-Gazost als standplaats.

Vanuit hier is er een dagelijks programma voor uw fietsvakantie in Frankrijk, met onder meer de beklimming van Luz-Ardiden, waarvoor vroeger zelfs nog een tijdrit werd gehouden. Andere nabijgelegen cols die beklommen kunnen worden zijn de Col du Soulor, Col d'Aubisque, Col du Tourmalet, Hautacam en Col d'Aspin.

TOERTOCHTEN
Voor zover ons bekend is zijn er momenteel geen toertochten of cyclosportieven waarin de beklimming van Luz-Ardiden is opgenomen.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl