17.6.18

Beklimming Col de Vars per fiets | 5,4% - 14,7 kmBeklimming Col de Vars profiel
De beklimming van de Col de Vars (klik voor groter)
De Col de Vars is een bekende naam in de Alpen, die al vele malen voorbij kwam tijdens de Tour de France.

Ook in 2017 zit de Vars in de Tour, waarbij de renners de lastige zuidkant zullen beklimmen.

De Col de Vars kan vanaf twee kanten worden beklommen.

Enerzijds is er de beklimming van de noordkant met vertrek vanuit Guillestre (wat ook het startpunt is van de Col d'Izoard). Deze variant is het langst met 19,7 km aan gemiddeld 5,8%.


Een tweede beklimming van de Col de Vars is die van de zuidkant met vertrek vanuit Les Gleizolles. Deze kant zal ook tijdens de Tour de France van 2017 worden beklommen (zie de tabel en het profiel hierboven en hieronder).

De zuidkant wordt gezien als lastiger met vooral een zwaar laatste stuk en een hoger maximum percentage. De Tour organisatie heeft deze beklimming daarom ingeschaald als Categorie 1. Wij houden het op 'moeilijk' (blauwe stippen op de plattegrond) waarbij de Vars net te kort komt voor de categorie 'zeer moeilijk' (de rode stippen).

COL DE VARS (2108 m)

Vertrekplaats: Les Gleizolles (zuidkant)
Lengte klim: 14,7 km
Hoogteverschil: 798 meter
Gemiddelde stijging: 5,4%
Maximale stijging: 12%
Moeilijkheidsgraad: MOEILIJK (Categorie 1/2)

De beklimming van de Col de Vars is schitterend qua omgeving en qua afwisseling, ook qua moeilijkheidsgraad en stijgingspercentages onderweg. Puntje van aandacht is het kale en rotsachtige landschap, ofwel geen bescherming tegen zowel zon als wind tijdens de beklimming.

De organisatie van de Tour de France heeft de Vars ingedeeld als eerste categorie, ondanks een relatief beperkt aantal hoogtemeters en een niet extreem hoge gemiddelde stijging van 5,4%. Tijdens andere wedstrijden wordt de Vars ook vaak ingedeeld als beklimming van de tweede categorie.

Profiel beklimming Col de Vars in Alpen
Na een makkelijke aanloop kent de Col de Vars een erg lastig tweede stuk (klik voor groter)
De Tour kiest hoofdzakelijk voor Categorie 1 vanwege de hoogte van meer dan 2000 meter, wat in principe alleen mogelijk is bij bergen van de op één na hoogste en buitencategorie (HC).


Inmiddels wordt de Col de Vars sinds de primeur in 1947 regelmatig opgenomen in het etappeschema van de Tour. Tijdens de Tour van 2017 zit de Col de Vars in etappe 18.

De eerste vijf kilometers zijn makkelijk met een gemiddelde stijging tussen 2% en 4,5%. Vanaf kilometer zes wordt de Col de Vars een stuk lastiger, met na kilometer 10 het zwaarste stuk met een maximum percentage van 12%. De laatste drie kilometers zijn pittig met constant tussen 8 en 9% stijging.

Na een mooie afdaling eindig je in het dorp Guillestre. Dit is gelijk het vertrekpunt van de beklimming van de Col d'Izoard ('zeer moeilijk'/buitencategorie) die gelijk zal volgen na de Col de Vars in de Tour de France van 2017.

De onderstaande Youtube video geeft een goed beeld van de Col de Vars.Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl