27.5.18

Beklimming Port de Balès per racefiets | 6,3% - 18,9 kmBeklimming Port de Bàles Franse Pyreneeën
De Port de Bàles vanaf de noordkant (klik voor groter)
De beklimming van de Port de Balès (HC/buitencategorie) in de Pyreneeën is relatief pittig, vooral door de lengte van in totaal bijna 19 kilometer, goed voor een hoogteverschil van bijna 1200 meter.

Tijdens de Tour de France van 2017 zal de Port de Balès waarschijnlijk een scherprechter worden aan het einde van de 12e etappe die eerst nog de Col des Ares en de Col de Menté passeert.

De organisatie heeft de Port de Balès ingedeeld onder de zwaarste categorie, ofwel HC (buitencategorie). De Port de Balès zal de belangrijkste klim worden in de twaalfde etappe van de Tour de France 2017 vlak voor de finish in Peyragudes.


Met een totale hoogte van 1755 meter en een totaal te overbruggen hoogteverschil van 1185 meter is de Port de Balès, die vanaf de noordkant wordt beklommen, zonder meer zeer pittig te noemen.

PORT DE BALÈS (1755 m)

Vertrekplaats: Mauléon-Barousse (noordkant)
Lengte klim: 18,9 km
Hoogteverschil: 1185 meter
Gemiddelde stijging: 6,3%
Maximale stijging: 11,1%
Moeilijkheidsgraad: ZEER MOEILIJK (HC/buitencategorie)

De klim over de noordzijde van de Port de Balès kent enkele pittige stukken, met vooral zeer zware slotkilometers waar zich ook de steilste stukken (max. ruim 11%) bevinden.

Beklimming Port de Bales Pyreneeen
Het tweede gedeelte van de Port de Bàles is verreweg het zwaarst (KLIK VOOR GROTER)
De beklimming van de Port de Balès, zoals die ook tijdens de Tour de France van 2017 zal worden gedaan, begint pittig met een eerste kilometer aan 8% gemiddeld, in kilometer twee iets afvlakkend tot 7% gemiddeld.

Hierna volgt een makkelijk tussenstuk met eerst enkele kilometers vals plat aan 1% gemiddeld, wat zich geleidelijk aan weer transformeert tot een steeds verder toenemend hellingspercentage.

Na kilometer acht van de Port de Balès begint het zwaarste deel van de beklimming met eerst twee kilometer aan 7% en daarna eigenlijk continu klimmen aan 9 tot 11% stijging. Slechts één stukje van 6% gemiddeld rond kilometer 13 biedt wat herstelmogelijkheden, maar hierna volgen dan wel gelijk de twee zwaarste kilometers (tussen 14 en 16 km) met een stukje aan maximaal bijna 12% stijging.

De Port de Bales ligt vlakbij de Col de Menté (klik voor detailkaart)
Voordeel van de beklimming van de Port de Balès is de schitterende omgeving. De beklimming gebeurt voor een groot deel in een prachtige bosrijke omgeving met een fraai uitzicht over de omgeving. De beginkilometers worden gekenmerkt door de rivier (l'Ourse) die verfrissing geeft en kilometers lang meekronkelt tijdens de klim.


TOERTOCHTEN/CYCLO'S PORT DE BALES
Ook de Port de Balès maakt deel uit van verschillende cyclo's. In totaal zijn er liefst 4 verschillende toertochten die in de directe omgeving verreden worden: L'Ariégoise, La Barousse-Balès, La Fabio Casartelli en La Pyrénéenne.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl