10.7.17

Beklimming Col de la Croix de Fer | 4,7% - 27,7 kmcol de la croix de fer
De Croix-de-Fer is een HC-col (klik voor groter profiel)
De Col de la Croix-de-Fer is één van de meest bekende beklimmingen in de Franse Alpen.

Met een lengte van bijna 28 kilometer en een te overbruggen hoogteverschil van 1292 meter behoort deze col van buitencategorie (HC) met vertrek vanaf de Barrage du Verney (zuid-oostkant) tot de zwaarste cols van Frankrijk.

Er zijn verschillende manieren om de Col de la Croix de Fer te beklimmen. De meest bekende en vaakst beklommen variant is die over de Col du Glandon (7,3% - 20 km) via het dal van Alpe d'Huez.


Deze beklimming van de Croix de Fer, waarbij vlak voor de top linksaf de top van de Glandon ligt, zit ook in het Marmotte rondje.

Deze beklimming behoort tot de zwaarste cols in Frankrijk vanwege de lengte en het totale hoogteverschil, waarbij er onderweg verschillende kleine stukjes afdaling zitten.

De Tour de France van 2017 zal ook de Croix de Fer beklimmen vanuit Le Barrage du Verney. Dat gebeurt tijdens de 17e etappe in een rit die na de Croix de Fer ook nog de extreem zware (ook buitencategorie) Col du Galibier (5,5% -34,9 km) zal passeren.

COL DE LA CROIX-DE-FER (2064 m)
Start: La Mure (zuid-oostkant)
Lengte: 27,7 km
Hoogteverschil: 1292 meter
Gem. stijgingspercentage: 4,7%
Max. stijgingspercentage: 13%
Categorie/moeilijksheidsgraad: EXTREEM ZWAAR (Buitencategorie/HC)

De Tour de France kent een lange geschiedenis met ook veel heroïsche gevechten op de flanken van de Col de la Croix de Fer. Zo vochten Bernard Hinault en Greg Lemond in 1986 hier hun tweestrijd die uiteindelijk zou eindigen in een finish naast elkaar in die etappe op Alpe d'Huez (Lemond won die rit uiteindelijk).

Beklimming col de la croix de fer
Onderweg zijn er twee kleine stukjes bergaf (klik voor groter)
De omgeving van Croix de Fer is schitterend en verzacht wat dat betreft de zware omstandigheden tijdens de beklimming. Onderweg worden twee stuwmeren gepasseerd en zijn er ook twee korte afdalingen.


Het zwaarste stuk zit aan het begin, met gemiddeld twee kilometer aan 10% gemiddeld na 5 kilometer. Verderop volgen nog een aantal pittige passages, met vooral ook de passage na het dorpje Articol op 11 kilometer. Hier zitten tot kilometer 17 verschillende stukken van 10% stijging in, met gemiddeld 8-9% tot kilometer 15.

Col de la Croix de Fer op plattegrond
De locatie van de Col de la Croix de Fer in Frankrijk (klik voor detailkaart)
Ook de slotkilometers zijn weer een stuk pittiger als de Glandon wordt gepasseerd niet veel later ook de top van de Croix de Fer (vrij vertaald 'het ijzeren kruis') wordt gepasseerd.

Zoals gezegd zijn het vooral de enorme afstand en de afwisseling qua stijgingspercentage die de Croix de Fer zo lastig maken.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl