18.12.11

Beklimming Col du Glandon | 7,3% - 20 km



Eén van de meest bekende beklimmingen in de Alpen is wel die van de Col du Glandon.

De klim is erg lang met enkele wisselingen qua stijgingspercentage. Halverwege kan er hersteld worden voor de zware laatste stuk aan ruim 11% stijging.

Elke enigszins fanatieke wielrenner zal de Col du Glandon in zijn leven al minstens enkele malen gepasseerd zijn. Vaak zal dat vanuit Bourg d'Oisans zijn en niet vanaf de zwaardere noordkant. De meest beklommen kant van de Glandon is eigenlijk de beklimming van de Croix de la Fer vanaf Barrage du Verney (de stuwdam).

Niet alleen licht deze lange pittige klim vlakbij Alpe d'Huez, ook is de Col du Glandon opgenomen in de Marmotte, één van de populairste jaarlijks terugkerende cyclo's (zie onderaan).

Na een lange aanloop (7%+ gemiddeld) dienen zich al snel de eerste stukken van 8% aan, na een makkelijker tussengedeelte van twee kilometer gevolgd door enkele van de zwaarste stroken met stukken tot ruim 11% aan het einde, als de bekende top van de Glandon wordt bereikt.

COL DU GLANDON (1924 m)
Start: St-Etienne-de-Cuines
Lengte: 20 km
Hoogteverschil: 1460 meter
Gem. stijgingspercentage: 7,3%
Max. stijgingspercentage: 12%
Categorie/moeilijksheidsgraad: ZEER MOEILIJK

Het is een bekend gegeven bij de meeste wielerliefhebbers dat de klim naar de top van de Glandon vanaf de noordkant vaak de laatste scherprechter is voor het sluitstuk op Alpe d'Huez.

De meest bekende beklimming van de Glandon is die vanaf de makkelijkere zuidkant. Eigenlijk gaat het hier om de klim naar de net iets hoger gelegen Croix de Fer, zoals bijvoorbeeld ook het geval is tijdens de Marmotte.


De Tour de France passeert zeer regelmatig de Glandon en vaak zijn het bekende klimmers die al eersten de top bereiken. Zo was het Lucien van Impe in 1977, 1981 en 1983, in 1994 en 1997 gevolgd door Richard Virenque. Vanwege de beperkte ruimte en de ongunstige ligging in verband met het herbergen van de karavaan, was er nooit een finish op de Glandon.

BEKLIMMING COL DU GLANDON
Met een hoogteverschil van bijna 1,5 kilometer in de noordkant van de Col du Glandon de moeilijkste kant om met de fiets te bedwingen.

De beklimming start officieel in het dorpje St-Etienne-de-Cuines (480 m) en het is relatief gezien gelijk al flink aanpoten met een stijgingspercentage van ruim 7% gedurende de eerste 8,5 kilometer.

Een stuk vals plat, dat deels door een klein dorpje voert (St-Colomban-des-Villards), van ongeveer 2 kilometer biedt een laatste herstelkans voordat er aan het moeilijke tweede deel van de klim begonnen wordt.


View Fietsvakantie Frankrijk in a larger map

Na het 'vals plat' kan de klim opnieuw beginnen en wordt het echt zwaar met 9,5 kilometer aan 8,5% gemiddeld met een lange slotkilometer aan 11%.

FIETSVAKANTIES COL DU GLANDON
Verschillende reisorganisaties die gespecialiseerd zijn in fietsvakanties in Frankrijk bieden arrangementen in de buurt van de Glandon aan. Vaak gaat het dan om een standplaats in de buurt van Alpe d'Huez met beklimmingen van Les Deux Alpes, de Croix de Fer, Glandon, Vaujany, Galibier, Ornon etc op het programma, al dan niet afgesloten met een 'rondje' Marmotte. Eén van de aanbieders van een dergelijke reis is Cycletours met rondom Alpe d'Huez, een reis die al tientallen jaren achtereen wordt georganiseerd, inclusief volgwagen en middageten bovenop de berg.

TOERTOCHTEN/CYCLO's
De Glandon maakt deel uit van één van de bekendste, zo niet dé bekendste ééndagswedstrijd voor wielertoeristen: De Marmotte, ofwel La Marmotte in het Frans. Elk jaar op 14 juli vertrekken vele duizenden wielerfanaten voor de ruim 150 kilometer lange (174 als je de afdaling van de Glandon/CdF meerekent) over de Croix de Fer, Télégraphe, Galibier en Alpe d'Huez.

Alhoewel de Glandon theoretisch gezien niet in de route zit (het is de Croix de Fer), voelt het voor de meeste wielrenners wel degelijk als de Glandon waarmee de Marmotte begint, en terecht. Het totale hoogteverschil is 5000 meter en het vertrek is elk jaar vanuit Bourg d'Oisans, aan de voet van Alpe d'Huez.

Behalve de Marmotte zijn er nog twee minder bekende cyclosportieven waarbij de Glandon wel officieel onderdeel uitmaakt van het routeschema. Allereerst is er La Vaujany, een toertocht over de westkant van de Glandon, met finish op de relatief korte maar zeer pittige Vaujany.

Ook is er jaarlijks de L'Arvan-Villards, waarbij de noordkant (de echte) van de Glandon wordt beklommen.

Gerelateerde berichten



Meest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl