22.3.12

Beklimming Col de l'Iseran | 7,3% - 13,4 kmDe legendarische beklimming van de Col de l'Iseran in de Alpen behoort tot de categorie zeer moeilijk met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3% over ruim 13 kilometer.

Het meest bekend is de beklimming vanaf de zuidkant vanuit Bonneval-sur-Arc.
De Col de l'Iseran, die de toegang verzorgt tot het bekende skistation Val d'Isère, werd in 1936 geopend en vormt een belangrijke verbinding de vallei van de Tarentaise en de Haute-Maurienne.

Ook in de geschiedenis van de Tour de France duikt de col regelmatig op, aangezien het één van de hoogste doorkomsten in de bergen is. Kort na de opening van de col werd in 1938 voor het eerst de Iseran opgenomen in de route van de Tour.

Legendarisch is de Tour de France van 1959, toen Louison Bobet zijn carriere op de top van de Col de l'Iseran beïndigde. Bobet koos ervoor op het 'hoogtepunt' af te stappen en vond het een erekwestie om eerst de beklimming te voltooien alvorens hij afstapte en de Tour verliet en daarmee zijn imposante wielercarriere stopte.

COL DE L'ISERAN (2770 meter)
Start: Bonneval-sur-Arc
Lengte: 13,4 km
Hoogteverschil: 980 meter
Gem. Stijgingspercentage: 7,3%
Max. Stijgingspercentage: 10%
Categorie/moeilijkheidsgraad: zeer moeilijk

Ondanks de eerste passage van de Iseran in 1938 werd te Iseran in totaal toch maar 6 keer opgenomen in het routeschema van de Tour de France. Vijf keer daarvan werd de berg ook daadwerkelijk beklommen.

Beklimming Col de L'Iseran
Beklimming Col d'Iseran (klik voor grotere afbeelding)
Bekend zijn de beelden van een besneeuwde top in 1996 (het jaar dat Riis de Tour won, achteraf met behulp van EPO), toen de etappe over de Iseran werd ingekort. De laatste keer dat de Tour de France de Col de l'Iseran aandeed was in 2007 tijdens de etappe van Val d'Isere naar Briancon.

BEKLIMMING COL DE L'ISERAN
De mooiste kant om de Iseran te beklimmen is via de zuidkant. Ook is deze kant het meest comfortabel. In tegenstelling tot hierboven vermeld begint de klim al in het dorpje Lanslebourg op 1400 meter hoogte. Echter is er sprake van een lange, vrijwel vlakke aanloop, waardoor de echte klim begint in 1785 meter hoogte bij Bonnevol-sur-Arc.

De klim begint gelijk goed met bij het verlaten van het startdorp direct al enkele haarspeldbochten met een gemiddelde van 9% stijging. Tot aan kilometer zes zakt het stijgingspercentage weer wat terug, om vervolgens weer snel flink op te lopen.


View Fietsvakantie Frankrijk in a larger map

Het slotstuk is pittig met gemiddeld tussen de 7% en 9% stijging, met een uitschieter van ruim 10%.

Wie kiest voor de beklimming van de Iseran vanaf de noordkant zal 16 kilometer moeten afleggen, die halverwege onderbroken wordt met een stuk vlakke weg van ongeveer 6 kilometer lang. Het eerste stukje tot aan de tunnel van Chevril is gemiddeld 5%, terwijl het tweede deel over 16 kilometer bij het verlaten van Val d'Isere gemiddeld zo'n 6% stijging is.

TOURTOCHTEN/CYCLOS COL DE L'ISERAN
Jaarlijks wordt La Grimpée de l'Iseran verreden in de vorm van een tijdrit in de zomerperiode. Voor meer informatie kunt u terecht bij de locale VVV.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl