30.3.12

Beklimming Col d'Izoard | 4,8% - 31,5 kmIzoard beklimming
De Col d'Izoard is een zeer lange beklimming in de Alpen met een maximale stijging van 12%.

In de geschiedenis van de Tour de France is de Izoard vooral bekend van de legendarische wielrenner Fausto Coppi.

De Col d'Izoard behoort tot de categorie zeer moeilijk, en dat is vooral het gevolg van de enorme lengte van ruim 30 kilometer.

De meest bekende kant om de Izoard te beklimmen is via de zuidkant met als startplaats Guillestre. De klim ligt tussen de noord en zuid Alpen en vormt als het ware een verbinding tussen de twee gebieden.

COL D'IZOARD (2360 meter)
Start: Guillestre
Lengte: 31,5 km
Hoogteverschil: 1500 meter
Gem. stijgingspercentage: 4,8%
Max. stijgingspercentage: 12%

TOUR DE FRANCE
De Izoard is in de Tourgeschiedenis met name bekend vanwege de heroïsche duels tussen de Italiaanse wielrenner Fausto Coppi en de Fransman Louison Bobet.

Coppi legde in 1949 op de Izoard de basis voor zijn Touroverwinning  en won twee jaar later in 1951 de etappe naar Briancon over de Izoard, waarbij hij de overwinning opdroeg aan zijn overleden broer Serse Coppi.

Beklimming Col d'Izoard
De laatste 14 kilometer van de Col d'Izoard (klik voor grotere versie)
Bobet werd in 1950 min of meer ontdekt tijdens de rit over de Izoard en won er in 1953 de Tour de France onder toeziend oog van Fausto Coppi, die in 1952 de Tour op zijn naam had geschreven. Ook in 1954 was Bobet uitblinker in de rit over de Izoard toen hij de etappe naar Briancon wist te winnen. Dat jaar won Bobet 3 etappes en het eindklassement, net als in '53 en '55.

In de Tour de France van 2017 zullen de renners alleen de laatste 14 kilometer van de Izoard beklimmen. Dat zijn wel de zwaarste stukken, zonder de lange (vals plat) aanloop met kleine stukjes daling tussendoor.

BEKLIMMING COL D'IZOARD
De klim via de zuidkant begint in Guillestre op een hoogte van 1000 meter. De eerste 17 kilometer zijn makkelijk met een stijgingspercentage van 2% tot 4% gemiddeld.

Vervolgens komt er een moeilijker stuk van 12,2 km met een gemiddelde van 7% en stukken van 10% maximaal tot een hoogte van 1755 bij het dorpje Brunissard. Hierna volgt een afdaling van 500 meter die uitkomt bij het standbeeld voor Fausto Coppi.

Vanaf dit punt resteert er nog 2 kilometer klimmen tot de top van de Izoard mete een gemiddelde van 10%. Het landschap is hier woest met rotsen en weinig begroeiing.TOURTOCHTEN/CYCLO's

Jaarlijks wordt de La Serre-Che Luc Alphand verreden over de Col d'Izoard. Deze cyclo die is vernoemd naar de voormalige Franse skikampioen begint in Saint Chaffey en gaat over de hele zuidkant van de Izoard.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl