24.8.11

Beklimming Crêt du Chatillon | 6,6% - 18,3 kmAlhoewel niet één van de meest steile cols blijft de Crêt de Chatillon toch een moeilijke klim.

Het uitzicht op de 1655 meter hoge top op het meer van Annecy is indrukwekkend.

De beklimming van de Crêt de Chatillon is lang, met een lengte van ruim 18 kilometer, en een te overbruggen hoogteverschil van 1210 meter.

Veel toerfieters zullen deze klim kennen vanwege de ligging vlakbij het meer van Annecy, dat vaak een mooi rustmoment aan het water biedt na afloop.

CRÊT DE CHATILLON (1655 m)

Vertrekplaats: Annecy
Lengte klim: 18,3 km
Hoogteverschil: 1210 meter
Gemiddelde stijging: 6,6%
Maximale stijging: 9,5%
Moeilijkheidsgraad: MOEILIJK

Het bizarre van de Crêt de Chatillon is dat deze prachtige klim slechts één keer opgenomen is in het parcours van de Tour de France, ondanks de prima wegen en toegankelijkheid. Alleen in 1998 werd de top gepaseerd, en dat was juist op het moment dat de etappe geneutraliseerd werd verreden op het hoogtepunt van de Festina-affaire met Marco Pantani in het geel.

BEKLIMMING CRET DE CHATILLON
De meest bekende kant op de Chatillon te beklimmen is via de noordkant met vertrek in het schitterende Annecy. Het eerste gedeelte voert door een schitterende bosrijke omgeving met vele mooie bochten die uitzicht bieden op de lager gelegen stukken.

Het stijgingspercentage is dan gemiddeld zo'n 6/7% over de eerste 6 kilometer, waarna er bij het dorpje Les Puisots een mooi herstelstuk komt van drie kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van zo'n 3%.

Op dat moment begint het moeilijkste deel van de klim met stukken tot ruim 9% en gemiddels zo'n 8,5% tot het einde. Op de top kan er neergeploft worden op een terrasje met prachtig uitzicht en met wat geluk ziet u paragliders hun sprong maken.

De klim vanaf de westkant is vrijwel gelijk qua moeilijkheidsgraad, met een lengte van 18 kilometer en een iets kleiner hoogteverschil van 1160 meter. Ook hier zijn de laatste kilometers het zwaarst, met bijna 10 kilometer van minstens 8%.


View Fietsvakantie Frankrijk in a larger map

Ook kan de Chatillon beklommen worden vanaf het plaatsje Sévrier aan de rand van het water van het bekende meer. Hier moet eerst de col de Leschaux beklommen worden (12 km a 3-5%), waarna de laatste 14 veel steilere kilometers naar de top van de Crêt de Chatillon voeren.

Interessant is overigens het uitstekende fietspad dat rondom het meer van Annecy loopt en in tegenstelling tot de rest van de omgeving pro-fietser en anti-auto is.

FIETSVAKANTIE FRANKRIJK
Wie de Crêt de Chatillon wil beklimmen kan via onder meer Oad Cycletours een georganiseerde of individuele fietsvakantie boeken. Cycletours organiseert bijvoorbeeld de reis 'Haute Savoie', met in het routeschema onder meer de beklimming van de Chatillon. Zelf hebben wij deze tocht ook gedaan, en met name de ontspanning aan het meer van Annecy is zeer welkom na de toch wel pittige klim. Overigens kan ook de nabijgelegen Col de la Colombière beklommen worden tijdens deze fietsvakantie in Frankrijk.

TOERTOCHTEN/CYCLOSPORTIEVEN
De wielertoeristen kunnen de Crêt de Chatillon elk jaar beklimmen tijdens de Grimpée cycliste du Semnoz, die wordt georganiseerd door Vélo club d'Annecy. Eind september wordt deze tijdrit elk jaar gereden. Het mooie is dat iedereen kan deelnemen.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl