12.11.10

Beklimming Col de Sarenne | 7,5% - 12,7 kmDe Col de Sarenne is een bekende berg vlakbij Alpe d'Huez.

Veel wielertoeristen gebruiken deze 1990 meter hoge col, met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5%, als 'opwarmertje' voor hun fietsvakantie in het Alpengebied.


De oostkant van de beklimming van de Sarenne is het meest bekend en het meest zwaar met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5% over een afstand van 12,7 kilometer.

Deze minder zware beklimming is zeer rustig qua verkeer vergeleken met de grotere en meer bekende cols en voert door een schitterende omgeving. De beklimming, die in de buurt van de top van Alpe d'Huez uitkomt, wordt vaak gebruikt door wielertoeristen die in de omgeving van Alpe D'Huez zijn neergestreken.

COL DE SARENNE (1990 m)

Start: Barrage du lac Chambon
Lengte: 12,7 km
Hoogteverschil: 955 meter
Gem. stijgingspercentage: 7,5%
Max. stijgingspercentage: 15%
Categorie/moeilijkheidsgraad: ZEER MOEILIJK

De Col de Sarenne is één van de minder bekende beklimmingen in Frankrijk aangezien de Tour deze berg altijd overslaat. Gelukkig zijn wielertoeristen zijn wel degelijk bekend met deze schitterende col. De meer bekende beklimming naar het ski oord van Les Deux Alpes (waar Marco Pantani in 1998 de basis voor zijn Tourzege legde) begint overigens op dezelfde plek als die van de Sarenne bij het stuwmeer.

Beklimming Col de Sarenne
Het begin en het laatste stuk van de Sarenne zijn loodzwaar (klik voor groter)

BEKLIMMING COL DE SARENNE
De beklimming begint gelijk zeer pittig met een stijgingspercentage van 11,5% in de eerste kilometer (vanaf het Lac du Chambon). Hierna volgt een makkelijker stuk waarbij het dorpje Mizoën gepasseerd wordt. Na een kleine afdaling volgt wederom een pittig stuk van ruim twee kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,5%.

Hierna volgt wederom een makkelijk stuk van twee kilometer a 2%/3%, waarna het stijgingspercentage weer oploopt naar 8% rond het dorpje Clavans. Het aparte van de Sarenne is dat je telkens denkt dat je bijna op de top bent. Toch volgt er nog een flink stuk zware beklimming met een gemiddeld stijgingspercentage van bijna 10% in de laatste vier kilometer.


Fietsvakantie Frankrijk weergeven op een grotere kaart

Het allerlaatste stukje van de klim is liefst 12% en voert tot aan de top op 1990 meter hoogte.

TOERTOCHTEN
De Col de Sarenne is opgenomen in 'La Vaujany', een jaarlijkse toch van 173 km (of 91 km) met aankomst bergop op de Vaujany. Deze berg, die tussen Alpe d'Huez en de Glandon inligt, is bekend van de Tour Feminin, en is weliswaar kort, maar ook zeer steil. Meer informatie over La Vaujany via www.sportcommunication.com.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl