24.12.10

Recordprijs betaald voor fles Franse wijnEind 2010 is een record betaald voor drie flessen Château Lafite Rothschild wijn uit 1869.

Een Chinese koper betaalde tijdens de veiling van Sotheby's in Hong Kong liefst 232.000 dollar per fles.

Een anonieme Chinese bieder betaalde het recordbedrag voor de zeldzame flessen wijn uit de periode van Napoleon III.

Daarmee werd het vorige recordbedrag dat ooit voor een fles wijn betaald werd verpulverd. In 1985 betaalde de familie Forbes van het gelijknamige Amerikaanse tijdschrift een bedrag van $156.450 voor een fles Lafite uit 1787.

Het château Lafite-Rothschild is één van de meest beroemde wijngoederen in Frankrijk en is geclassificeerd als Premier Grand Cru. Het omvat circa 100 hectare, waarvan het grootste gedeelte bestemd is voor cabernet sauvignon. De wijnstokken groeien op een kiezelbodem met daaronder een kalksteenbodem, goed voor een hele reeks jaargangen van absolute topwijnen (bron: Wikipedia).

NOG EXTREMER
Tijdens dezelfde veiling in Hong Kong werd eveneens $70.000 betaald voor een doos Lafite uit 2009. Gezien de zeer recente datum van de flessen was de schok op de veiling nog groter dan het recordbedrag dat eerder op die dag voor de drie flessen uit 1869 werd betaald.

Voorafgaand aan de veiling was de prijs voor deze doos wijn vastgesteld op $18.000 door wijnhandelaren uit Londen die de markt voor Bordeauxwijnen organiseren. Uiteindelijk werd er dus ruim 3 keer zoveel betaald voor de populaire wijnsoort.

Bron: Time Magazine

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl