19.11.19

Beklimming Col d'Agnes | 8,0% - 10,2 kmDe Col d'Agnes zit dit jaar in de Tour de France
De Col d'Agnes blijft continu zeer lastig (klik voor groter)
De Col d'Agnes in de Franse Pyreneeën komt slechts af en toe voorbij tijdens de Tour de France.

Met een gemiddelde stijging van 8% over ruim tien kilometer is de beklimming van de Agnes zeer pittig.

Tijdens de Tour de France van 2017 zal de Col d'Agnes beklommen worden tijdens de 13e etappe van Saint-Girons naar Foix.

Vlak voor de Agnes hebben de renners al de minder bekende Col de Latrape (7,1% - 5,9 km) beklommen. Na de Agnes zal de Mur de Péguère het laatste obstakel zijn in een lastige Pyreneeënrit.Kaart Beklimming Col d'Agnes
De Col d'Agnes is zeer pittig en kent alleen een makkelijk begin en einde (klik voor groter)
De Col d'Agnes valt zeker niet te onderschatten met bijna tien kilometer onafgebroken klimmen aan 8 tot 10 procent stijging. Van de 10,2 kilometer zijn er slechts anderhalf met een stijging van 5% (slotstuk) of minder. De overige bijna 9 kilometer zijn continu minimaal 8% met een uitschieter tot bijna 11%.

COL D'AGNES (1570 m)
Start: Aulus-Les-Bains
Lengte: 10,2 km
Hoogteverschil: 820 meter
Gem. stijgingspercentage: 8,0%
Max. stijgingspercentage: 11%
Categorie/moeilijksheidsgraad: ZEER MOEILIJK (Cat. 1)

De Col d'Agnes is vooral erg bekend bij toerfietsers, aangezien de beklimming onderdeel is van verschillende cyclo's waarvan de Ariégeoise verreweg de meest bekende is.

Tijdens de Tour de France wordt deze toch behoorlijk lastige Pyreneeëncol slechts heel af en toe aangedaan. De eerste keer was pas in 1988 (het jaar dat Steven Rooks tweede werd) en de laatste keer van in 2011, toen de Belg Jelle Vanendert de etappe won die voor het grootste deel werd ingekleurd door de Franse wielrenner Sylvain Chavanel (die in 2017 zo goed als zeker recordhouder wordt qua aantal Tour de France deelnames).

Dit jaar (2017) zal de Col d'Agnes pas voor de zesde keer ooit worden beklommen tijdens de Tour de France.
De beklimming van de Col d'Agnes start in Aulus-Les-Bains (klik voor detailkaart)
Vanaf het begin is de Col d'Agnes na een makkelijke eerste paar honderd meter gelijk loodzwaar, met ruim anderhalve kilometer aan minimaal 10% stijging. Dat is gelijk het zwaarste gedeelte van de beklimming, die zich tussen kilometer 2 en 8 continu tussen de 8 en 9% stijging blijft bevinden.

Pas twee kilometer voor de top volgt er een halve kilometer aan 3,5%, waar wat herstel mogelijk is. Hierna volgt nog een passage van in totaal een kilometer aan 9% gemiddeld en stukjes van 10%, alvorens de laatste halve kilometer met 5% gemiddeld relatief makkelijk verloopt tot de top op een hoogte van 1570 meter.


Vergeleken met de Col de Latrape is de Agnes een stuk lastiger, ook al is het stijgingspercentage wel een stuk regelmatiger. De Col d'Agnes is een paar kilometer korter dan Alpe d'Huez, maar gemiddeld genomen goed te vergelijken.

De onderstaande video geeft een goed beeld van de beklimming van de Col d'Agnes.Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl