14.6.19

Montée de Peyragudes | 8,4% - 2,4 kmMontee de Peyragudes beklimming
De beklimming van de Peyragudes (klik voor groter)
De beklimming van de Peyragudes, ofwel La Montée de Peyragudes, doet in de Tour de France van 2017 dienst als slotklim in een lastige Pyreneeën etappe.

De Peyragudes is kort maar krachtig met slechts 2,4 kilometer en een maximale stijging van 16% en lijkt daardoor veel op de Planche-des-Belles-Filles.
Het is dan ook een echte kuitenbijter die helemaal op het einde van de 12e etappen van de Tour de France van 2017 komt.

Op dat moment hebben de renners al de Col des Ares (3e categorie), de Col de Menté (eerste categorie) en de Port de Balès (buitencategorie) in de benen.Als slotstuk dient zich de Montée de Peyragudes aan. Qua afstand stelt het weinig voor, maar vanwege de flinke stijgingspercentages heeft de organisatie van de Tour de France deze col toch ingedeeld als tweede categorie.
Montee de Peyragudes Tour de France 2017
Ook de Peyragudes is zeer steil (foto: Faron 2017)
De top van de Montée de Peyragudes ligt vlak onder die van de befaamde Pyreneeëncol de Peyresourde (6,5% - 14,4 km).

De naam van de Peyragudes, net als de Peyresourde een skistation, is een samentrekking van Peyresourde en Agudes, die op een steenworp afstand liggen.

MONTÉE de PEYRAGUDES (1592 m)
Start: rotonde D618-D117
Lengte: 2,4 km
Hoogteverschil: 202 meter
Gem. stijgingspercentage: 8,4%
Max. stijgingspercentage: 16%
Categorie/moeilijksheidsgraad: GEMIDDELD (Cat. 2)

De beklimming start vanaf de rotonde aan de D618-D117 en voert over slechts 2,4 km naar de top op 1592 meter hoogte. Makkelijk is deze klim zeker niet, met maximaal liefst 16% in het laatste stukje. Dat zal in de Tour de France zeker voor vuurwerk gaan zorgen, helemaal als de favorieten op dat moment nog bij elkaar zijn.

De Montée de Peyragudes start op het kruispunt van de D618 en de D117 (klik voor detailkaart)
Tijdens de Tour van 2012 werd de Montée de Peyragudes voor het eerst beklommen met destijds specialst Valverde (die zeer goed is op korte steile beklimmingen, zie de Waalse Pijl) als winnaar. Een leuk feitje is verder dat de Peyragudes ook in de James Bond film Tomorrow never Dies zat.


De Tour de France van 2017 zal niet de volledige klim van de Peyragudes vanuit Avajan rijden. Zoals gezegd is dit stukje, dat op de route van de Peyresourde ligt, loodzwaar met 8,4% gemiddeld en een maximale stijging van 16%.


Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl