18.7.11

Beklimming Col de la Colombière | 5,74% - 19,5 kmDe Col de la Colombière is een van de meest bekende beklimmingen uit de Tour de France.

Vooral de lengte van bijna 20 km maakt de klim, die stukken van 12% kent, erg zwaar, waarbij het venijn in de staart zit, zeker als er wind tegen is.

Wie de Col de la Colombière heeft beklommen zal zich vooral de laatste zeven kilometer zeer goed herinneren.

Het laatste stuk van de lange klim is één rechte weg waar geen einde aan lijkt te komen. Je ziet de top, maar komt maar heel langzaam dichterbij. Daarbij staat er vaak een harde tegenwind, waardoor het omhoogkruipen in plaats van fietsen is.

De bekendste kant om de Colombière te beklimmen is via de noordkant.

COL DE LA COLOMBIÈRE (1613 m)

Vertrekplaats: Cluses
Lengte klim: 19,5 km
Hoogteverschil: 1120 meter
Gemiddelde stijging: 5,7%
Maximale stijging: 12%
Moeilijkheidsgraad: ZEER MOEILIJK

Beklimming Col de la Colombière
De Col de la Colombière kent vooral een pittige tweede stuk (klik voor groter)
De Colombière wordt regelmatig opgenomen in het parcours van de Tour de France, de laatste jaren nog in 2006, 2007, 2009 en 2010. Vaak dient de top (eerste categorie) als tussenstation voor een finish later in de etappe.

Sinds 1960 werd de beklimming minstens 20 keer opgenomen in het parcours van de Tour. De Fransen herinneren de klim vaak aan de inmiddels overleden wielrenner Thierry Claveyrolat, die in zowel 1990 en 1991 schittererde en alleen doorkwam op de top van de Colombiere.

BEKLIMMING COL DE LA COLOMBIERE
De Col maakt deel uit van het massief van Aravis en vormt een belangrijke verbindig met een aantal skistations.

Het begin van de klim vanuit Cluses is 3 kilometer vlak tot het plaatsje Reposoir. Dan volgt een stuk van 6 kilometer met stijgingspercentages varierend van 6-8%, waarna er weer een klein stuk volgt van 4-2% stijging. Hier kan nog hersteld worden want vervolgens begint de klim pas echt goed met 8 kilometer aan een stijgingspercentage van zo'n 8,5% wat doorloop tot de top van de berg.


De laatste twee kilometer zijn het allerzwaarst en lopen vlak langs een rotswand, waarbij de wind een belangrijke rol speelt. Schuilen kan niet en de top komt maar heel langzaam dichtbij, terwijl je die al tientallen minuten in het vizier hebt.

Bij kilometer 18 loop is het stijgingspercentage 10% met een maximum van 12%. Voor mij was de Colombiere persoonlijk één van de zwaarste Cols die ik heb gereden, vooral door de zware wind tegen in de laatste kilometers.


Fietsvakantie Frankrijk weergeven op een grotere kaart

Behalve de Noordkant kan de klim ook vanaf de Zuidkant gereden worden, die veel makkelijker is met een gemiddelde stijging van 5% over het eerste stuk van 7 km (start ter hoogte van Villaret). Daarna volgt een steiler stuk, met de laatste 3 kilometer aan 8%. Het is deze relatief makkelijke zuidkant die vaak wordt opgenomen in toertochten (zie hieronder).

FIETSVAKANTIE RONDOM COL DE LA COLOMBIERE
Uiteraard zijn er meerdere organisaties die fietsvakanties in Frankrijk organiseren rondom de Col de la Colombière. Eén hiervan is de georganiseerde reis 'Haute Savoie' met als standplaats Thorens-Glières. Elke dag staat er een mooie rondrit op het programma, inclusief tijdrit over de vlakbij het hotel gelegen Col des Glières op dag 7 over 13,5 km. De meeste beklimmingen zijn minder bekend maar daarom zeker niet minder mooi. Onze persoonlijke ervaring met deze reis is zeer goed, vooral vanwege de relatief rustige omgeving en het zeer relaxte dorpje Thorens-Glières. Bekende cols die beklommen worden tijdens deze fietsvakantie zijn onder meer de Crêt de Chatillon, de Col de Jambaz, Col de la Colombière, Col de Forclaz en de Col des Aravis.

TOURTOCHTEN
Een tweetal cyclosportieven rijden over de Col de la Colombière. La Time Megève-Mont-Blanc vertrekt elk jaar vanuit Megève maar verandert regelmatig van parcours, waardoor de Colombière niet elke keer in het parcours zit. Een andere tourtocht over de Col is La Grand'Bo, de cyclosportief van de Grand Bornand, die over de zuidkant van de Col de La Colombière gaat.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl