7.11.10

Tour de France 2011 doet Alpe d'Huez weer aanDe Tour de France van 2011 zal de befaamde Alpe d'Huez weer aan doen.

In het verleden wonnen veel Nederlanders de legendarische aankomst bergop, maar de enige echte koning van Alpe d'Huez is Marco Pantani.


NEDERLANDERS
Alphe d'Huez staat bekend als de Nederlandse berg, aangezien in het verleden veel Nederlanders als eerste de top bereikten.

Voor het laatst was dat echter al weer ruim 20 jaar geleden, toen in 1989 Gert-Jan Theunisse de etappe in de Alpen won. Het jaar daarvoor was het Steven Rooks die als eerste op Alpe d'Huez aankwam.

Daarvoor was het Peter Winnen die in 1981 en 1983 de rit naar Alpe d'Huez won, voorafgegaan door Joop Zoetemelk (1979 en 1976) en Hennie Kuiper (1977 en 1978).

MOOIE ERELIJST
De erelijst van Alpe d'Huez liegt er bepaald niet om. Niemand minder dan de legendarische Italiaanse wielrenner Fausto Coppi won als eerste op de 'Nederlandse' berg, toen de Alpe in 1952 voor het eerst aankomstplaats was in de Tour (destijds nog over onverharde wegen).

Na Coppi was het pas in 1976 Joop Zoetemelk die de tweede aankomst ooit op Alpe d'Huez op zijn naam wist te schrijven. Van de eerste 9 aankomsten op Alpe d'Huez werden er liefst zes gewonnen door Nederlanders (Zoetemelk, Kuiper en Winnen, allemaal twee keer), later nog gevolgd door Rooks en Theunissen.

In 1979 werd Alpe d'Huez liefst twee keer beklommen, met naast Zoetemelk de Portugees Joaquim Agostinho als winnaar.

Andere winnaars van naam waren vijfvoudig tourwinnaar Bernard Hinault (1986), voormalig wereldkampioen Gianni Bugno (1990 en 1991) en de beste klimmer ooit, Marco Pantani.

De Italiaan, die helaas veel te vroeg overleed in 2004, kwam als eerste boven op Alpe d'Huez in 1995 en 1997. Waarschijnlijk had Pantani nog veel vaker op Alpe d'Huez kunnen winnen als hij niet opgehouden zou zijn door een aantal zware blessures en de dopingperikelen die zijn carriere sinds het jaar 1999 volledig deden instorten.

In 1998 won Marco Pantani op schitterende wijze de Tour voor Jan Ullrich, toen hij in de koninginnerit naar Les Deux Alpes op de Galibier in zware weersomstandigheden aan een indrukwekkende solo begon. Bergop kon niemand Pantani in zijn beste jaren verslaan. Wat mij betreft is Pantani dan ook de absolute parel op de erelijst van Alpe d'Huez. In 1998 had ik het geluk om met hem op de foto te mogen gaan.


SNELSTE BEKLIMMING ALPE D'HUEZ
Overigens staat de snelste beklimming van Alpe d'Huez nog altijd op naam van Pantani. In 1997 reed de Italiaan in 37:35 naar boven, wat één seconde sneller is dan Lance Armstrong in 2004. Echter werd de tijd van Armstrong neergezet in een tijdrit, terwijl Pantani eerst een hele etappe had afgelegd.

Hoe goed Pantani was blijkt uit de finishtijden die hij op Alpe d'Huez heeft neergezet. Van de vijf snelste tijden ooit heeft Pantani er 3 op zijn naam staan. Ook in 2004 reed hij als snelste (38 minuten exact) naar boven, maar moest hij de zege laten aan landgenoot Roberto Conti.

Zonder tegenslag had Pantani dan ook gemakkelijk zes keer op Alpe d'Huez kunnen winnen in de periode 1994-2003, aangezien hij met afstand de beste klimmer was. Feitelijk was Pantani de beste klimmer ooit, die door alle dopingperikelen helaas voortijdig een einde zag komen aan zijn carrière, die bovendien werd gekenmerkt door een aantal zeer zware blessures. In 1999 was Pantani met afstand de beste coureur in het peloton, die vlak voor het einde van de Giro uit koers werd gehaald onder verdachte omstandigheden. De kans is groot dat Pantani, die mentaal een enorme dreun kreeg nadat hij uit de Giro werd gezet, ook de Tour de France van 1999 had gewonnen. Hij was op dat moment beter dan ooit en won met twee vingers in zijn neus 4 etappes in de Giro. Het wrange is natuurlijk dat iedereen op dat moment over dezelfde middelen beschikte, maar dat Pantani werd geslachtofferd. Onder gelijke omstandigheden kon niemand bergop aan hem tippen, ook Armstrong niet. Het is dan ook mooi dat Pantani bij zijn korte come-back in de Tour van 2000 twee bergetappes won. Dat was een Pantani op halve kracht, ver verwijderd van zijn topvorm tijdens de Giro van 1999. Die Pantani zouden we helaas nooit meer te zien krijgen. Hoe dan ook is het een legende, waarvan we er sindsdien geen één meer hebben gezien, en dat zegt heel wat. Helaas liep het slecht af met de beste klimmer ooit.

Na het Pantani tijdperk begon de periode Armstrong, die het jaar na Pantani, in 1999 zijn allereerste tourzage binnenhaalde. Zevenvoudig Tourwinnaar Armstrong won de etappe naar Alpe d'Huez twee keer, in 2001 en 2004. De laatste overwinning was in een zeldzame tijdrit naar de top van de berg.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl