26.7.20

Beklimming Col de la Cayolle per racefiets | 6,5% - 21 kmProfiel Col de Cayolle in FrankrijkDe Col de la Cayolle is een pittige alpencol van 21 kilometer lang met een hoogteverschil van ruim 1000 meter.

De Tour de France passeerde de top slechts drie keer, voor het laatst in 1973.

De col de la Cayolle staat bekend als de woeste berg, wat niet gek is gezien het ruige en vooral kale berglandschap van de beklimming die tot een hoogte van liefst 2326 meter voert.

COL DE LA CAYOLLE (2326 m)


Vertrekplaats: Entraunes
Lengte klim: 15 km
Hoogteverschil: 1090 meter
Gemiddelde stijging: 7,2%
Maximale stijging: 10%
Moeilijkheidsgraad: ZEER MOEILIJK

Met zijn maximale hoogte van 2356 meter is de Cayolle één van de allerhoogste toegankelijke bergen in Frankrijk.BEKLIMMING COL DE LA CAYOLLE
De beklimming is met bijna 21 kilometer lang zonder dat er bijzonder steile stukken in zitten. De meest bekende kant om de beklimming te doen is vanaf de zuidkant.

De Tour de France passeerde de Cayolle slechts drie keer in zijn geschiedenis. Voor het eerst was dat in 1950 tijdens de etappe van Gap naar Nice, met de bekende kleine Franse klimmer Jean Robic als eerste op de top. Ook in 1955 werd de beklimming verreden, ditmaal vanaf de noordkant. Destijds had de minstens even legendarische klimmer Charly Gaul een voorsprong van liefst 9 minuten op de top. Voor het laatst werd de Col de la Cayolle gepaseerd tijdens de Tour de France van 1973, gewonnen door de Spanjaard Lopez-Carril.

De beklimming van de Cayolle vanaf de zuidkant begint makkelijk en voert wielrenners eerst door de pittoresque omgeving met een lichte stijging naar de eigenlijke start in Entraunes.


View Fietsvakantie Frankrijk in a larger map

Hier begint het echte klimwerk, met direct al stukken tot 9% in de eerste drie kilometer. Tot kilometer vier kan er weer hersteld worden met minder steile stukken, waarna er al snel weer steilere stukken komen met een maximum van 10% tot aan de top.

De noordkant kan ook beklommen worden met start in Barcelonette. De klim is een stuk eenvoudiger met de grootste stukken van de klim a 5/6%.

De beloning voor de fietsers die de Cayolle beklimmen komt enkele kilometers voor de top, wanneer een prachtig uitzicht op het dal voor het eerst zichtbaar wordt. Let op dat het eerste stuk van de afdaling naar Barcelonette zeer steil is. Ook hier komt de beloning aan het einde, met prachtige stukken afdaling door diepe rotsgorges en langs stromende rivieren.

LEES OOK: Beklimming Alpe d'Huez | 8,2% - 13,8 km

FIETSVAKANTIE
Wie de Cayolle wil bedwingen tijdens een georganiseerde fietsvakantie in Frankrijk kan onder meer terecht bij Oad Cycletours, dat jaarlijks de Alpes Maritimes fietsreis organiseert. Ook kan ervoor gekozen worden de fietsbus naar Frankrijk te nemen en daar verder zelf uw route te rijden.TOERTOCHTEN/CYCLOSPORTIEVEN
Elk jaar wordt de toertocht Brevet des 7 cols Ubayens georganiseerd. Deze voert onder meer over de Col de la Cayolle. Voor meer informatie kunt u terecht bij Maison de la vallée in Barcelonette.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl