15.9.20

Beklimming Col de la Croix Fry | 6,6% - 12,8 kmDe beklimming van de Col de la Croix Fry is opgenomen in het schema van liefst drie Cyclo's. Deze alpencol is een echte aanrader.

De zeer afwisselende klim, met een maximumstijging van 12%, kan vanaf het startpunt gedaan worden via twee verschillende kanten.
De Col de la Croix Fry ligt middenin de Haute-Savoie en kan vanaf twee verschillende kanten beklommen worden.

De klim vanaf de westkant is het zwaarst en het meest bekend, met een gemiddelde stijging van 6,6% over een afstand van 12,8 kilometer.  Voor beide beklimmingen, die vanuit Thônes starten, is het te overbruggen hoogteverschil 850 meter.

COL DE LA CROIX FRY (1467)
Start: Thônes
Lengte: 12,8 km
Hoogteverschil: 850 meter
Gem. stijgingspercentage: 6,6%
Max. stijgingspercentage: 12%
Categorie/moeilijksheidsgraad: MOEILIJK

Ondanks het feit dat er elk jaar drie toertochten over de Croix Fry verreden worden, passeerde de Tour de France de alpencol slechts enkele malen.Beklimming Col de la Croix Fry

De eerste keer dat de Tour de Croix Fry aan deed, was in 1994, toen Pior Ugrumov als eerste de top passeerde. In 1997 was die eer weggelegd voor Laurent Jalabert, in 2004, voorals nog voor het laatst, gevolgd door niemand minder dan Lance Armstrong.

BEKLIMMING COL DE LA CROIX FRY
De meest zware westkant van de klim wordt vaak ook de 'Manigod'-kant genoemd, wat een verwijzing is naar het plaatsje Manigod dat halverwege de col wordt gepasseerd.

De start van de beklimming ligt in het plaatsje Thônes op een hoogte van 625 meter. De eerste twee kilometer bergop zijn makkelijk met een eerste kilometer aan 2%, gevolgd door een kilometer 5%. Dan begint het meer serieuze klimwerk met 7-8% tot het dorp Villard-Dessous.

Ter hoogte van Manigod kan er hersteld worden met een kilometer aan gemiddeld 2,5%, waarna het zwaarste stuk volgt tussen kilometer 6 en 9. Hier volgen de (haarspeld)bochten elkaar in rap tempo op met ruim 9% stijging en een uitschieter over 300 meter aan 12%.

De laatste 4 kilometer zijn dan weer makkelijker met een zeer regelmatig stijgingspercentage van iets minder dan 7%.


Wie de Croix de Fry vanaf de oostkant wil beklimmen start eveneens vanuit Thônes en legt een veel langere afstand van 18,7 kilometer af. De beklimming is wel veel regelmatiger en is gelijk aan de klim van de Col des Aravis tot aan het dorpje St-Jean de Sixt op 955 meter hoogte.

Het moeilijkste stuk begint bij de afslag naar La Clusaz op 11,5 kilometer, met een laatste stuk van zeven kilometer klimmen aan 6% gemiddeld. Ook de Col des Saisies in de Alpen is een echte aanrader en ligt relatief dichtbij.

TOERTOCHTEN/CYCLO'S
Zoals gezegd worden er jaarlijks drie Cyclo's verreden waarin de klim naar de Col de la Croix Fry is opgenomen. Het gaat om La Grand' Bo, de BCMF des Aravis en La Time Megève Mont Blanc.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl