26.5.20

Col de la Pierre Saint-Martin beklimmen per racefiets | 5,8% - 25,8 kmCol de la Pierre Saint-Martin Pyreneeen racefiets Frankrijk
De prachtige klim (foto www.lapierrestmartin.com)
Alhoewel de meningen verdeeld zijn rekenen wij de Col de la Pierre Saint-Martin tot onze absolute buitencategorie, ofwel extreem moeilijk.

De moeilijkheidsgraad zit in de combinatie van lengte, stijgingspercentage en omstandigheden ter plaatse. Boven alles is het gewoon een prachtige beklimming in de rustige Pyreneeën.

De Col de la Pierre Saint-Martin is één van de minder bekende beklimmingen in de Pyreneeën. De lengte van liefst 26 km, in combinatie met enkele zeer pittige stukken maakt deze col zo lastig.


In totaal kan deze prachtige klim vanaf liefst 7 verschillende kanten gedaan worden. Wij kiezen die mooiste en zwaarste beklimming van de noordkant met vertrek vanuit Arette.

COL DE LA SAINT-MARTIN (1760 meter)

Start: Arette
Lengte: 25,8 km
Hoogteverschil: 1500 meter
Gem. stijgingspercentage: 5,8%
Max. stijgingspercentage: 11%
Categorie/moeilijksheidsgraad: EXTREEM MOEILIJK 

Om de top van de Col de la Pierre Saint-Martin te bereiken moet onderweg de col du Soudet gepasseerd worden, alvorens het skistation op de top van de Pierre St. Martin wordt bereikt.

Stijgingspercentages Beklimming Col de la Pierre Saint-Martin
Vooral het middenstuk van de Saint-Martin is pittig (klik voor grotere afbeelding)
BEKLIMMING COL DE LA SAINT-MARTIN
Vlakbij het Spaanse Baskenland start de klim naar de top van de Col de la Pierre Saint-Martin vanuit het dorpje Arette.

Dit is de meest lastige, langste, maar ook mooiste manier om deze reus te bedwingen.

De eerste zeven kilometer verlopen zeer rustig en zijn prima te doen met een gemiddelde stijging van ongeveer 2%.
Foto van Col de la Pierre Saint-Martin in Pyreneeen
Hoe hoger, hoe ruiger (www.lapierrestmartin.com)

Hierna loopt het stijgingspercentage snel op met eerste twee kilometer aan vijf procent (om er in te komen), al snel gevolgd door een loodzwaar middenstuk met bijna 8 kilometer lang 9 tot wel 11% stijging. Het absolute zwaartepunt ligt tussen kilometer 14 en 15, met 11%.

Hierna volgt een klein stukje dalen van zo'n 500 meter, waarna de rest van de klim weer doorzet met continu een stijging van gemiddeld zo'n 7% tot de top.

Hier veranderd het landschap snel en verschijnen er steeds meer rotsen.

Vlak voor de Soudet zakt het stijgingspercentage terug tot ongeveer 5%, waarna het slotakkoord volgt, ofwel de laatste vier kilometer tot aan de top van de Col de la Pierre Saint-Martin met een gemiddelde stijging vna 6,5%.

Het laatste stukje is erg mooi door de opeenvolging van haarspeldbochten. Puur genieten dus na een prachtige en zeer lastige klim!


Op de kaart van Frankrijk ligt de Col de la Pierre Saint-Martin helemaal linkonder in de Pyreneeën strook. Klik op één van de zwarte sterren voor de exacte locatie!

TOERTOCHTEN EN CYCLO's
Ook is er een jaarlijkse toertocht over de Col de la Pierre Saint-Martin. Dit evenement heet La Pierre Jacques en Barétous en wordt verreden in de maand juli.

Deelnemers kunnen kiezen tussen verschillende afstanden (70, 120 en 160 km), met uiteraard alledrie onderweg de klim naar de top van de Col de la Pierre Saint-Martin.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl