29.3.20

Beklimming Col du Granier met racefiets (10,4 km - 8,3%)Beklimming per racefiets van de Col du Granier in Frankrijk
Halverwege zit een korte afdaling (klik voor groter)
De beklimming van de Col du Granier in de Franse Alpen is een echte aanrader. Vooral de minder bekende oostkant is spectaculair.

Met een gemiddelde stijging van 8,3% is de Granier lastig, met vooral een zeer zwaar tweede gedeelte.
Wielrenners zijn over het algemeen wel bekend met de Granier, die een klassieker is in de jaarlijkse Dauphiné (voorheen Dauphiné Liberé).

De beklimming van de Col du Granier is zeer aangenaam, ook in de zomer, vanwege de vele schaduw onderweg.


De Granier kan vanaf twee kanten worden beklommen. Wij bespreken hier de meer pittige en spectaculaire oostkant. De col kan ook over de noordzijde worden beklommen. Die is vijf kilometer langer, maar zoals gezegd minder uitdagend.

COL DU GRANIER (1134 meter)

Start: Chapareillan
Lengte: 10,4 km
Hoogteverschil: 860 meter
Gem. stijgingspercentage: 8,3%
Max. stijgingspercentage: 12,5%
Categorie/moeilijksheidsgraad: MOEILIJK 

Behalve de Dauphiné zit de Col du Granier ook in het parcours van de Classique des Alpes. In de Tour de France heeft de Granier ook een grote historie. Legendarisch is de Tour van 1958, toen de Luxemburger Charly Gaul zijn slag sloeg op de Granier en het hele peloton op grote achterstand reed. Die dag zou Gaul liefst 12 minuten terugpakken op de gele trui, toen nog in handen van de Italiaan Géminiani. Charly Gaul won uiteindelijk de Tour van 1958, waarin Géminiani als derde eindigde.

Interessant detail is hier wel dat de Tour de France bijna altijd de langere noordkant van de Granier nam. Slechts één keer, in 1972 (Van Impe won die Tour) werd de hieronder getoonde noordkant beklommen.

Profiel Col du Granier kaartje
De Col du Granier kent een zeer zware tweede stuk (klik voor grotere versie)
De oostkant van de Granier blijft met afstand het meest uitdagend. Vreemd genoeg is dit nog wel de minst bekende klim. Het vertrek is vanuit Chapareillan op een hoogte van 280 meter. Uiteindelijk wordt een hoogteverschil van 860 meter overbrugd in net is meer dan 10 kilometer, en dat is gemiddeld genomen pittig!

LEES OOK: De Col de Latrape per racefiets (7,1% - 5,9 km)

De hele route loopt door het bos en vooral het laatste stuk is loodzwaar met gemiddeld 10 procent stijging tussen kilometer zes en tien.

De meest bekende klim van de noordkant vertrekt vanuit Chambery en heeft een totale lengte van 15,5 kilometer. De beklimmingen van de Col du Granier is met gemiddeld 5 tot 6% zeer regelmatig.

De Col du Granier ligt grofweg tussen Grenoble en Chambery (klik voor detailkaart van Frankrijk
Een derde mogelijkheid om de Col du Granier te beklimmen is een andere variant op die van de noordkant. Het vertrek is dan in St-Badolph. Tot slot kan ook nog de zuidkant van de Granier gekozen worden. Die vertrekt vanuit St-Pierre-d'Entremont op een hoogte van 640 meter. Dit is verreweg de makkelijkste variant met een te overbruggen hoogteverschil van 500 meter of een lengte van 9,6 kilometer.


TOERTOCHTEN EN CYCLOSPORTIEVEN COL DU GRANIER
Een jaarlijks evenement waar de Col du Granier onderdeel van uitmaakt is La Préalpes, die wordt georganiseerd door Chambéry Cyclisme Organisation. Het vertrek is vanuit Echelles, dat in de buurt van Chambéry ligt. De route voert over het schitterende Massif de la Chartreuse.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl