11.12.19

Beklimming Col de la Ramaz | 6,9% - 14 kmCol de la Ramaz in Frankrijk
De beklimming van de Col de la Ramaz in de Alpen staat bekend als zeer lastig met een gemiddelde stijging van bijna 7 procent over een lengte van 14 km.

Vooral de start en het middenstuk zijn pittig met een maximale stijging van 12 procent. De omgeving is schitterend en een jaarlijkse toertocht over de Ramaz is vernoemd naar een bekende oud-topvoetballer.

De Col de la Ramaz ligt dicht bij de Mont Blanc en biedt een schitterend uitzicht op deze Alpenreus.

Zelf is de Col de la Ramaz ook geen kleine jongen met een hoogte van 1610 meter. Vooral de schitterende omgeving maken deze beklimming fantastisch en dat met name de westkant die meer in de zon ligt en de mooiste uitzichten biedt.

COL DE LA RAMAZ (1610 meter)

Start: Mieussy
Lengte: 14 km
Hoogteverschil: 960 meter
Gem. stijgingspercentage: 6,9%
Max. stijgingspercentage: 12%
Categorie/moeilijksheidsgraad: ZEER MOEILIJK 

De Col de la Ramaz ligt vlakbij de bekende plaats Morzine en start vanuit het plaatsje Mieussy gelegen aan de D 907.

De mooiste en meest zonnige kant is dan ook de westkant.

BEKLIMMING COL DE LA RAMAZ
De klim van de Ramaz start op een hoogte van 660 meter en begint gelijk pittig met twee kilometer aan gemiddeld 7,5%.

Hierna komt een makkelijk stuk met een stijging van 2% tot kilometer drie, waarna de moeilijkheidsgraad langzaam weer de andere kant op buigt met drie kilometer aan 6-6,5% en daarna de pittigste stroken met uitschieters tot 12% halverwege.

Beklimming Col de la Ramaz
Het begin en middenstuk van de Ramaz zijn het lastigst (klik voor grotere afbeelding)
Het mooiste uitzicht zul je meemaken rond kilometer zes met een prachtig panorama beeld van de Mont Blanc en omliggende bergen.

Na tien kilometer wordt de klim weer makkelijker met 5-6% gemiddeld. Hier, bij het plateau van Sommand, is er een mooi uitzicht op het meer de prachtige omgeving.

Afgezien van de vele schitterende uitzichtpunten onderweg is de Col de la Ramaz ook zeer rustig met relatief weinig autoverkeer.

Ook de oostkant is pittig en vergelijkbaar met de hierboven beschreven van de westkant van de Col de la Ramaz. De klim voert meer door het bos en biedt minder uitzicht onderweg. Deze schaduwkant is met 16 km iets langer en met gemiddeld 6% iets minder steil. Het totale hoogteverschil voor de Col de la Ramaz vanaf de oostkant is ook vergelijkbaar met 970 meter.

Col de la Ramaz
Bekijk de exacte locatie op de kaart van Frankrijk (klik op de afbeelding)
TOERTOCHTEN/CYCLO'S
Ook rondom de Col de la Ramaz wordt een cyclo verreden in de vorm van het nog relatief jonge evenement La JPP Neuf de Coeur.

Dat JPP staat voor Jean Pierre Papin, jawel de oud topvoetballer van onder meer AC Milan. Papin is een fervent wielrenner die meefietst met het jaarlijkse evenement over onder meer de Ramaz en Plaine Joux (niet te verwarren met de Col de la Joux Plane).

Deelnemers kunnen kiezen uit verschillende afstanden: 60, 90, 110 of 130 kilometer.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl