22.1.18

Beklimming Col du Coq | 8,5% - 12,8 kmCol de Coq beklimmen per fietsDe Col du Coq is één van de minder bekende, maar zeker niet minder zware beklimmingen in de Alpen.

De klim wordt vaak vergeleken met die van Alpe d'Huez en kenmerkt zich door een zeer regelmatig stijgingspercentage tussen 8-9%.
De Col du Coq komt qua stijgingspercentage en afstand dicht in de buurt van de veel bekendere Alpe d'Huez. De beklimming vanaf de westkant is erg regelmatig waarbij het stijgingspercentage continu schommelt tussen 8% en 9%, met een uitschieter naar 11%.


De klim vanaf de oostkant is een stuk ruiger, met een flink stuk van 16%.

COL DU COQ (1434 m)

Vertrekplaats: Saint-Nazaire-Les-Eymes
Lengte klim: 12,8 km
Hoogteverschil: 1087 meter
Gemiddeld stijgingspercentage: 8,5%
Maximaal stijgingspercentage: 11%
Categorie/moeilijkheidsgraad: ZEER MOEILIJK

Alhoewel de Col du Coq vlakbij de drie bekendere beklimmingen van de Granier, Cucheron en Porte ligt, wordt deze berg bijna nooit opgenomen in grote wielerkoersen. De laatste keer dat een wedstrijd van naam de Coq overging was in 2003 tijdens de Dauphiné.

De klim is op zijn zachtst gezegd niet makkelijk gezien de flinke afstand en het hoogteverschil van meer dan 1000 meter en voert door een wild landschap met adembenemende uitzichten over de vallei van Grésivaudan. Ook wordt tijdens de beklimming een lange tunnel dwars door een berg gepasseerd.

BEKLIMMING COL DU COQ
De klim start in St-Nazaire-Les-Eymes op een hoogte van 347 meter. Na een vlakke aanloop start de klim net als Alpe d'Huez met een stijgingspercentage van 8,5% en een scherpe bocht naar rechts. Hierna volgen vele haarspelden en loopt de weg zeer regelmatig op totdat na ruim 5 kilometer een tunnel van 600 meter lang volgt. Deze tunnel is vochtig en het zicht kan er slecht zijn vanwege de slechte verlichting. Na de tunnel blijft de klim pittig tot aan de top en is het asfalt bovendien zeer grof vergeleken met het begin van de beklimming.


De Col du Coq kan via de oostkant afgedaald worden. Let hier wel op want het is een zeer smalle weg met veel grind en een stuk van liefst 16%. De beste optie is misschien wel om de klim weer af te dalen via dezelfde kant om vervolgens de col du Granier en de col de Marcieu, die vlakbij liggen, te proberen.

TOERTOCHTEN
Er worden geen toertochten gehouden over de Col du Coq, die wel zeer de moeite waard is en wat ons betreft onterecht minder bekend is bij wielerliefhebbers. Wie in de omgeving is kan zich ook vermaken met parapente, aangezien de omgeving van Saint Nazaire bekend staat als het walhalla van de parachute.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl