27.11.17

Vijf loodzware cols in de Alpen per racefietsMont du Chat top-5 Alpen cols
De beklimming van de Mont du Chat is loodzwaar!
De Franse Alpen staan natuurlijk bekend vanwege de vele lange en zware beklimmingen met veel cols van buitencategorie.

Wij maken een top-5 van loodzware en vooral ook zeer mooie alpencols die je een keer gedaan moet hebben.

Wie de plattegrond van Frankrijk bekijkt ziet vooral zeer veel beklimmingen op één plaats op de kaart: De Franse alpen. Hier bevinden zich verreweg de meeste cols en daarbij ook de meeste zware cols.

Als we onze categorisering erbij pakken en filteren op de moeilijkheidsgraad 'extreem moeilijk', vergelijkbaar met buitencategorie (op de plattegrond te zien als de zwarte sterren) dan tellen we daarvan de meeste beklimmingen in de Alpen.TOP-5 COLS PER FIETS IN ALPEN (FRANKRIJK)
  1. Mont du Chat (lengte 13,5 km - 9,4% stijging gemiddeld)
  1. Mont Colombis (lengte 12,3 km - 8,8% stijging gemiddeld)
  1. Col du Granon (lengte 11,3 km - 9,3% stijging gemiddeld)
  1. Col du Galibier (34,8 km - 6,1% stijging gemiddeld)
  1. Col de la Bonette (23,8 km - 6,7% stijging gemiddeld)

De Col de la Bonette wordt met een hoogte van ruim 2800 meter ook wel het dak van Frankrijk genoemd voor wielrenners, aangezien er niet veel hogere cols zijn die je per racefiets kunt beklimmen.

De Mont Colombis is vrij onbekend maar daarmee zeker niet minder interessant. Deze loodzware klim kent verschillende stukken van kilometers aan een stuk waarbij het stijgingspercentage niet onder 11-12% gemiddeld komt.

Franse alpen zwaarste cols
De meeste cols liggen in de Franse Alpen (KLIK VOOR DETAILKAART)

Tot slot is er natuurlijk de Mont du Chat, die vanaf twee kanten kan worden beklommen. Hierboven staat de klim vanuit Le Bourget-du-Lac, wat de korste variant is. De Tour de France van 2017 beklom de Mont du Chat over de westkant met vertrek vanuit Yenne. Bij beide varianten is vooral het laatste stuk extreem zwaar met een stijging van 10-12% over bijna acht kilometer lengte.Eerder schreven wij al over de zwaarste beklimmingen voor heel Frankrijk. Bekijk dat overzicht hiers.Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl