1.7.17

Beklimming Mont du Chat | 7,4% - 17 kmMont du Chat westkant Yonne
De laatste 7 kilometer van de Mont du Chat zijn loodzwaar
De Mont du Chat staat bekend als één van de allerzwaarste, zo niet dé zwaarste col in Frankrijk.

Er zijn twee varianten, waarvan die met vertrek uit Yenne de langste is.

Deze westkant van de Mont du Chat in de Alpen zal ook tijdens de Tour de France van 2017 worden beklommen.

De legendarische Mont du Chat (1504 meter hoog) werd eerder al uitvoerig beschreven op deze website en blijft één van de populairste beklimmingen onder wielrenners.

Toen keken we naar de beklimming van de Mont du Chat met vertrek uit Le Bourget-du-Lac. Deze variant is 13,5 kilometer lang met een gemiddelde stijging van 9,4%.


Eén tweede variant is de beklimming van de Mont du Chat vanaf de westkant met vertrek in het dorpje Yenne. De Tour de France van 2017 zal precies deze route rijden, die ondanks de grotere afstand iets makkelijker is dan de beklimming vanuit Le Bourget-du-Lac.

MONT DU CHAT (1504 m)

Vertrekplaats: Yenne (WESTKANT)
Lengte klim: 17 km
Hoogteverschil: 1266 meter
Gemiddelde stijging: 7,4%
Maximale stijging: 14%
Moeilijkheidsgraad: ZEER MOEILIJK (buitencategorie/HC)

De negende etappe van de Tour de France van 2017 zal waarschijnlijk veel spektakel opleveren als de renners vlak voor de finish in Chambéry de Mont du Chat voor de kiezen krijgen. Het is pas de tweede keer sinds 1974 dat de Tour de Mont du Chat weer zal passeren.
Beklimming Mont du Chat vanuit Yenne
De westkant van de Mont du Chat (KLIK VOOR GROTER)
De laatste keer, inmiddels al 43 jaar geleden, was het de zwaarste kant met vertrek van Le-Bourget-du-Lac die legendarische beelden opleverde tijdens de Tour de France met een mooie strijd op de flanken van de Mont du Chat tussen grootheden uit het verleden Raymond Poulidor en Eddy Merckx.

Na een zinderende afdaling naar de finish in Aix-Les-Bains was het uiteindelijk Merckx die de etappe over de Mont du Chat won. Dat jaar (1974) won Merckx, met afstand de beste wielrenner ooit, zijn vijfde en laatste Tour de France, waarin hij in totaal een recordaantal van 34 etappezeges wist te behalen.

Ook ditmaal zal de Mont du Chat weer vuurwerk opleveren, zowel in de beklimming als de afdaling naar de finish in Chambéry. Voordat de coureurs aan de Mont du Chat beginnen hebben ze in diezelfde negende etappe al de Col de la Biche (buitencategorie | 10,5 km - 9,1%) en de Grand-Colombier (buitencategorie | 8,5 km - 9,9%) in de benen.

De langste variant met vertrek vanuit Yenne is grofweg in te delen in twee stukken. Een zeer makkelijke aanloop met gemiddeld zo'n 3% tot 4% stijging en een loodzwaar tweede stuk waarin het gemiddelde eigenlijk nooit onder de 10% komt.

BEKLIMMING MONT DU CHAT VANUIT YENNE
Na een makkelijke eerste tien kilometer volgen zeven kilometer die extreem veeleisend zullen zijn met een constant stijgingspercentage van 10-12% en een uitschieter van 14% als maximum.

De beklimming van de Mont du Chat met vertrek vanuit Yenne (klik voor detailkaart)
Hier zijn geen herstelpunten meer en renners die er doorheen zitten zullen zeer snel zeer veel tijd verliezen. Na de top op 1504 meter volgt een zeer lastige en technische afdaling, waar de meest behendige wielrenners veel tijdwinst kunnen boeken.Bekijk hieronder nog een mooie historische video van de Mont du Chat uit 1974, het jaar dat Eddy Merckx zijn vijfde en laatste Tour won. In 2017 zal de Mont du Chat voor het eerst sinds 1974 weer worden beklommen tijdens de Tour de France. In de video weet een ontketende Poulidor eindelijk Merckx te lossen op de Mont du Chat, die toen vanaf Le Bourget-du-Lac (de zwaarste kant, zie de zwarte ster op de plattegrond hierboven) werd opgereden.Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl