21.6.17

Beklimming Col de Peyra-Taillade | 6,6% - 9 kmBeklimming Col de Peyra-Taillade
De Col de Peyra-Taillade (klik voor grotere afbeelding)
De Col de Peyra-Taillade is een onbekende beklimming in het Franse Centraal Massief.

Met een gemiddelde stijging van 6,6% over negen kilometer en een maximum van 14% is deze col zeer pittig.

In de Tour de France van 2017 is het een gevaarlijke nieuwkomer.

Tijdens de Tour de France van 2017 zal de Col de Peyra-Taillade voor het eerst bedwongen worden. Deze onbekende klim is zeer de moeite waard.


Reken op een spetterende 15e etappe tijdens de Tour, want de Col de Peyra-Taillade ligt vlak voor de finish en kent enkele zeer lastige stukken waar de sterkste renners zeker het verschil zullen gaan maken vlak voor de finish van de etappe (na een afdaling vanaf de top) in Le Puy-en-Velay.

COL DE PEYRA-TAILLADE (1169 m)
Start: Prades
Lengte: 9 km
Hoogteverschil: 599 meter
Gem. stijgingspercentage: 6,6%
Max. stijgingspercentage: 14%
Categorie/moeilijksheidsgraad: MOEILIJK (Cat. 1)

De Tour de France van 2017 kent een primeur met de Col de Peyra-Taillade, in een moeilijke etappe die de hele dag op en af gaat. Als laatste beklimming voor de finish is deze door de Tour de France organistatie als eerste categorie bestempelde Peyra-Taillade zo goed als zeker bepalend. Tijdens de 15e etappe is in het begin nog de pittige beklimming van de Naves-d'Aubrac opgenomen.

Beklimming Col de Peyra-Taillade
De Col de Peyra-Taillade kent na 5 kilometer een loodzwaar stuk met ruim 10% over anderhalve kilometer (KLIK VOOR GROTER)

De beklimming van de Col de Peyra-Taillade start in de mooie vallei van de Allier, bekend van de rotsachtige gorges. De eerste vijf kilometer zijn zeer goed te doen met een stijging van 2,6% tot maximaal 7,2%. Na vijf kilometer knalt echter het zwaarste stuk binnen met gelijk 14% over één kilometer.

Hierna volgt nog een halve kilometer aan gemiddeld 10%, waarna de klim weer afzwakt naar anderhalve kilometer aan 4-6%. Een laatste speldeprik zit in de laatste kilometer met 8% over 500 meter, gevolgd door een laatste halve kilometer aan 6,2% stijging tot de top.


Wie zijn slag wil slaan zal dat moeten doen vanaf kilometer vijf. Na anderhalve kilometer van 10-14% volgen nog 2,5 kilometer tot de top, met daarna een afdaling tot Le Puy-en-Velay.

De beklimming van de Peyra-Taillade start in Prades (klik voor detailkaart)
Andere bekende en zeer mooie beklimmingen in het Massif Central in Frankrijk zijn onder meer de Puy-de-Dôme, de liefst 22,5 km lange Col du Minier en de Col de la Luzette.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl