4.6.17

Beklimming Col de la Biche | 9,0% - 10,5 kmCol de la Biche
De lastige Col de la Biche zal in 2017 één van de eerste echte grote beklimmingen zijn tijdens de Tour de France tijdens een monsteretappe in de Jura met een totaal te overbruggen hoogteverschil van 4600 meter.

Qua moeilijkheidsgraad (zeer moeilijk) behoort deze col tot de buitencategorie met een gemiddelde stijging van 9,1% en een maximum van 14%.

Op 9 juli 2017 zal het Tour de France peloton al vrij snel in de etappe van Nantue naar Chambéry (181,5 km) de Col de la Biche moeten bedwingen. Dat is gelijk ook de allereerste col van buitencategorie, die in het prachtige jura-gebied in Frankrijk ligt.


Het interessante van deze Tour de France etappe in 2017 is dat er buiten de Alpen en de Pyreneeën nog nooit een etappe is verreden met een totaal te overbruggen hoogteverschil van 4600 meter. Dat deze rit door de Jura zoveel hoogtemeters overbrugt komt mede door de Col de la Biche, die goed is voor 956 hoogtemeters.

In totaal worden er drie cols van buitencategorie bedwongen, naast de Col de la Biche ook de Grand-Colombier en de Mont du Chat, die ook wel wordt omschreven als de zwaarste beklimming in Frankrijk.

COL DE LA BICHE (1325 m)

Vertrekplaats: Gigniez
Lengte klim: 10,5 km
Hoogteverschil: 956 meter
Gemiddelde stijging: 9,0%
Maximale stijging: 14%
Moeilijkheidsgraad: ZEER MOEILIJK (HC/buitencategorie)

De Col de la Biche behoort tot de buitencategorie, wat bijzonder is gezien de lengte van net iets meer dan 10 kilometer. Door de gemiddelde stijging van ruim 9% en een maximaal percentage van 14 is de beklimming loodzwaar. Wanneer de klim nog iets langer zou zijn zouden wij ook La Biche tussen onze 'extreem moeilijke' cols zetten.

Beklimming Col de la Biche in Frankrijk
Profiel Col de la Biche in Frankrijk
De Col de la Biche begint gelijk met een steil stuk (klik voor groter)
De Col de la Biche is een echte aanrader, simpelweg vanwege de moeilijkheidsgraad met vooral een zeer zwaar eerste stuk, alhoewel de beklimming eigenlijk nooit echt makkelijk wordt.


De hierboven getoonde beklimming betreft die van de oostkant, die ook tijdens de Tour de France zal worden bedwongen. Dit is ook gelijk de zwaarst mogelijk beklimming van de Col de la Biche.

Het bijzondere van de beklimming is dat er nauwelijks (haarspeld)bochten in de weg naar de top zitten. Na een loodzware beginkilometer aan gemiddeld 11,5% volgt een herstelstukje aan gemiddeld 6%, om vervolgens weer over te gaan tot oplopende stijgingspercentages met stukjes van 12%, 13% en zelfs 14% als maximum.

Slechts één keer zal er, vlak voor de top, nog een klein herstelmoment komen met een kilometer aan gemiddeld 6%. Daarvoor heb je liefst 8 kilometer gehad aan bijna 10% gemiddeld.

Overigens is de totale beklimming langer met 13,3 kilometer als je doorfietst na de getoonde 10,5 kilometer. De organisatie van de Tour de France heeft er echter voor gekozen de eerste echte top na 10,5 kilometer te kiezen, omdat de bijna drie kilometer die erna volgen inclusief afdaling weinig meer voorstellen.

Het uitzicht boven op 1325 meter (voor la Croix-de-Famban) is overigens prachtig met een mooi overzicht van de hele omgeving waaronder de Alpen.

De Col de la Biche ligt vlakbij de Grand Colombier (klik voor detailkaart)

TOERTOCHTEN/CYCLO'S
Een jaarlijkse toertocht die wordt verreden in de directe omgeving van de Col de la Biche is L'épreuve Cyclomontagnarde Bugey (Grand Colombier) die online terug te vinden is via www.felesducolombier.fr.

Je kunt hier kiezen voor een cyclo over 2,3 of 4 cols van buitencategorie, waaronder de Col de la Biche. Speciaal voor Nederlandse wielrenners is er ook een vertaling van de website naar het Nederlands.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl