6.5.17

Beklimming Port de Pailhères | 19,2 km - 6,8%Beklimming Port de Pailhères
De zeer pittige Port de Pailhères (klik voor groter)
De beklimming van de Port de Pailhères in de Pyreneeën is een onbekende bij veel wielrenners.

Toch behoort deze prachtige col, na de Tourmalet de zwaarste in de Pyreneeën, tot één van de zwaarste beproevingen per fiets in Frankrijk.

Wij hebben de Port de Pailhères niet voor niets ingedeeld in de zwaarst mogelijk categorie op basis van hoogte, hoogteverschil, gemiddelde stijging, maximale stijging en lengte.


De top van de Port de Pailhères ligt op 2001 meter hoogte en werd slechts enkele keren bedwongen tijdens de Tour de France, onder meer in 2010. Pas in 200 maakte de Port de Pailhères voor het eerst deel uit van de Tour.

PORT DE PAILHERES (2001 meter)

Start: Ax-les-Thermes
Lengte: 19,2 km
Hoogteverschil: 1300 meter
Gem. stijgingspercentage: 6,8%
Max. stijgingspercentage: 10,5%
Categorie/moeilijksheidsgraad: EXTREEM MOEILIJK 

De Port de Pailhères is voor veel renners een onbekende klim, die tot de allerzwaarste in de Franse Pyreneeën behoort. Wij tonen hieronder de beklimmingen vanaf de westkant met vertrek vanuit Ax-les-Thermes. Er zijn nog meer kanten mogelijk, maar die zijn net zo zwaar.

Beklimming Port de Pailhères
Vooral de tweede helft van de Pailhères is loodzwaar (klik voor grotere grafiek)

BEKLIMMING PORT DE PAILHERES
De beklimming van Port de Pailhères begint heel rustig en kent rond kilometer 8 zelfs een klein stukje afdaling. Het mooie van deze col is het extreme verschil tussen de stijgingspercentages, met enorm lastige stukken die worden afgewisseld met zeer makkelijke stukken.

Het is daardoor zeer lastig om in een juist ritme te komen en dat feit maakt de Port de Pailhères juist zo lastig, nog afgezien van de vaak felle wind in het laatste stuk.

Wij bekijken de beklimming van de westkant, die wat ons betreft het mooist en meest spectaculair is, zeker ook qua uitzicht. In totaal zijn er drie verschillende manieren om boven te komen, waarvan de klim van de noord-oost kant het meest bekend is.

De start gelijk pittig met de eerste twee kilometer aan 8,5% tot 9%. Vervolgens loopt de route door aan gemiddeld 7% tot het dorp Mijanès, waar een samensmelting plaatsvindt met de klim van de zuid-oost kant. Hierna loopt de route aan 8% tot 10,5% tot aan de top met alleen de laatste kilometer minder zwaar aan 6% gemiddeld. De beklimmingen zijn echter aanzienlijk korter dan onze favoriet.
De Port de Pailhères ligt vlakbij de Spaanse grens (klik voor exacte locatie op kaart)

Onze favoriete beklimming van de Port de Pailhères start in Ax-les-Thermes op een hoogte van 720 meter met een totale lengte van 19,2 kilometer.


Deze begint relatief makkelijk met onderweg op 1431 meter hoogte de passage van de Col du Chioula. De route loopt over een brede en vrij drukke weg. Vlak voor de laatste vijf loodzware kilometers beginnen is er nog één prima herstelmoment bij het skistation.

De Port de Pailhères wordt afgesloten met een gemiddelde stijging van 9 tot 9,5% tot aan de top. Die ligt precies op de grens van de Aude en Ariége regio's in Frankrijk en biedt een prachtig uitzicht op de omgeving met onder meer de Pic de Tarbezou (2364 meter hoog) en de Picaucel (2027 meter hoog).

Wat ons betreft is de beklimming van de Port de Pailhères een echte aanrader die je niet mag missen als je in de buurt bent. Het is zeker één van de top beklimmingen in Frankrijk.

TOERTOCHT/EVENEMENT PORT DE PAILHERES
Ook de Port de Pailhères ligt in de buurt van een jaarlijks evenement, maar is desondanks niet opgenomen in het parcours. De Ariégeoise, die elke jaar eind juni wordt verreden, is prima te combineren met een beklimming van de Port de Pailhères.

NABIJGELEGEN COLS
Twee Cols in de buurt van de Port de Pailhères zijn de Port de Lers (7,0% - 11,5 km) en Plateau de Beille (7,6% - 16 km). Bekijk alle beklimmingen op de plattegrond via de bovenstaande link.


Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl