3.6.18

Beklimming Pic de Nore per racefiets | 17 km - 5,5%Beklimming Pic de Nore Frankrijk
De pittige Pic de Nore (klik voor groter)
De beklimming van de Pic de Nore in het zuiden van Frankrijk is misschien nog wel het meest bekend van Laurent Jalabert, die werd geboren in vertrekplaats Mazamet.

Qua locatie is de Pic de Nore uniek zowel wat betreft lengte en afwisseling onderweg.

Met een lengte van ruim 17 kilometer en een aantal zeer pittige stroken in het tweede stuk van de beklimming is de Pic de Nore uniek voor de omgeving, waar in de nabije omtrek eigenlijk niets vergelijkbaars te vinden is.

LEES OOK: Beklimming Port de Balès | 6,3% - 18,9 km

Alleen daarom is de beklimming een absolute aanrader die je een keer gedaan moet hebben. De start is vanuit Mazamet, het geboortedorp van Laurent Jalabert, één van de betere en vooral meest bekende Franse wielrenners die inmiddels al weer lang geleden succesvol was als sprinter en later ook klassementsrenner.


La Jalabert 2017
De Pic de Nore ligt ver van alle andere beklimmingen op onze plattegrond
De naam Pic de Nore is een samentrekking van zwart en goud (noir en or), waarmee een verwijzing wordt gemaakt naar enerzijds de vaak grauwe omstandigheden ('donkere wolken') op de top van de berg en anderzijds de voormalige goudmijn die in 2003 op deze plek werd gesloten.

PIC DE NORE (1210 meter)

Start: Mazamet
Lengte: 17 km
Hoogteverschil: 961 meter
Gem. stijgingspercentage: 5,5%
Max. stijgingspercentage: 10,5%
Categorie/moeilijksheidsgraad: ZEER MOEILIJK 

De beklimming is goed te doen, maar behoort toch tot de eerste categorie (zeer moeilijk) vanwege de lengte en afwisseling qua stijgingspercentage.

Het beginstuk is het makkelijkst en misschien ook wel het mooist vanwege de bosrijke omgeving. Hoe verder de route vordert, hoe smaller de weg wordt en hoe kaler de omgeving.

Col de Pic de Nore in Frankrijk
Het middenstuk van de Pic de Nore is het zwaarst (klik voor groter)

Halverwege beginnen de steilste stukken met uitschieters tot bijna 11%. Na een dicht stuk bos is het laatste stukje juist weer heel erg kaal en zie je de opvallende tv-mast, die ver vanuit de omgeving te zien is, steeds duidelijker in beeld.

De laatste 5 kilometer zijn, net als het eerste stuk, weer zeer goed te doen met stijgingspercentages van 5-6% en een nog minder steile laatste twee kilometer. Hou hier wel rekening met de wind, die soms zeer hard kan blazen, juist op het open laatste stuk.

TOERTOCHTEN/CYCLO'S
Elk jaar wordt de bekende La Jalabert verreden, uiteraard vanwege de geboorteplaats Mamazet waar Laurent Jalabert is geboren. Dit jaar (2017) zal deze cyclo op 20 september worden gehouden. Het is dan alweer de 16e keer. De organisatie zorgt elk jaar voor een wisselend parcours wat deze cyclo zeer uitdagend en origineel houdt. Wielrenners kunnen kiezen voor afstanden van 40 km t/m 149 kilometer. Kijk voor meer informatie op de website van de organisatie van La Jalabert.

Gerelateerde berichtenMeest gelezen artikelen

 

© FietsvakantieFrankrijk.nl